Rychlí a odvážní - takoví jsou policisté z prvosledové hlídky

14. září 2020 10:35

Není policejní hlídka jako policejní hlídka. Některé jsou takzvaně prvosledové. Jsou to hlídky, které jsou první na místě nahlášeného trestného činu a musí například velmi rychle zasáhnout proti útočníkovi.

V Plzeňském kraji působí prvosledové hlídky už pět let. Policie je začala ve větší míře zřizovat po útoku střelce v restauraci v Uherském Brodě. Prvosledové hlídky musí co nejrychleji reagovat na hlášení o trestné činnosti a do několika minut být na místě činu.

V Plzeňském kraji v současné době působí 14 prvosledových hlídek, jsou ve všech větších městech, přímo v Plzni jsou tři. „Tyto hlídky jsou primárně určeny k eliminaci útočníka nebo skupiny osob. To znamená, že na výjezd jede nejprve tato hlídka, teprve pak zásahová jednotka,“ vysvětlil velitel pořádkové jednotky Petr Mášek.

Policisté jsou patřičně vybavení

Vzhledem k tomu, že policisté z prvosledové jednotky jsou často konfrontováni s agresivním pachatelem, jsou patřičně vybaveni. „Ve vozidle jsou technické prostředky k překonání překážky, prolamovací sady, pás k zastavění vozidla, veškeré balistické ochranné prostředky, tedy neprůstřelné helmy a vesty,“ jmenoval Mášek.

Policisté jsou po příjezdu schopni poskytnout první pomoc, ve služebním voze mají zdravotnický materiál, například turnikety k zastavení krvácení nebo defibrilátory. „Dokud není prostor naprosto vyčištěn, to znamená, že není eliminováno riziko dalšího útočníka, což provádí zásahová jednotka, popřípadě útvar rychlého nasazení, tak jednotka na místě provádí první pomoc,“ vysvětlil velitel.

Ve voze je také trezorová skříň na dlouhé zbraně. „Laicky můžeme říci samopal, ale správně je to útočná puška,“ vysvětlil Petr Mášek. Doplnil, že i když prvosledová jednotka vyjíždí k nejrůznějším případům, s aktivním střelcem neboli masovým vrahem se v Plzeňském kraji naštěstí ještě nesetkala.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio