Rychlobruslařky Sáblíková a Zdráhalová se před pomlázkou schovávají

2. duben 2018

Na Velikonoční pondělí je zvykem chodit s pomlázkou a tuhle tradici se dodržuje i rychlobruslařský trenér Petr Novák. Ten se snaží svým svěřenkyním Martině Sáblíkové a Nikole Zdráhalové předat trochu jarní svěžesti právě pomocí vrbového proutí.

„Minulý rok jsem se za nimi stavoval. Ony se schovávají, nechtějí, ale vědí, že já nejsem ten, kdo je bude mlátit, ale vyženu jim blechy, kdyby tam náhodou byly. Pokud budu doma, určitě se za nimi stavím. Rozhodně ode mě pomlázkou dostanou,“ slíbil dopředu trenér Petr Novák, že navštíví své svěřenkyně Martinu Sáblíkovou i Nikolu Zdráhalovou.

Obě české rychlobruslařky ale přiznávají, že velikonoční svátky nepatří mezi ty oblíbené. „Martina Sáblíková Velikonoce neslaví,“ směje se Sáblíková. A její reprezentační kolegyně Nikola Zdráhalová je na tom podobně: „Poslední dobou je moc neslavím. Spíš se radši zavírám doma, protože to nemám moc ráda. Uvidíme, co bude letos, protože budu s rodinou.“

V případě rodinných příslušníků je i Martina Sáblíková připravená udělat výjimku. Příbuzní u ní mají dveře otevřené. „Samozřejmě když přijde třeba táta nebo děda, tak je to něco jiného,“ připouští stříbrná medailistka z Pchjongčchangu.

Sáblíková se Zdráhalovou se asi neschovají ani před trenérem Petrem Novákem. Ten si na Velikonoční pondělí vždy vyrábí svou vlastní pomlázku. „Za posledních pět let jsem byl jen třikrát, ale dřív jsem chodil pravidelně. Vždycky zajedu za bráchou, protože tam jsem chodívával, když jsem byl mladý. Chodím tam za svými spolužačkami, které tam taky ještě bydlí,“ vypráví rychlobruslařský trenér Petr Novák, kdo se může během Velikonočního pondělí těšit na jeho návštěvu.

autor: top
Spustit audio