Rytina provázaná s Karlovým mostem je uložena v muzeu v Mariánské Týnici

28. únor 2021
Poklady minulosti

V Muzeu a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici nedaleko Kralovic je uchován exponát se sakrální tematikou. Jedná se o barokní plakát, rytinu s výjevem svaté Luitgardy.

Zajímavý sbírkový předmět, pocházející z roku 1725, je datovaný podle heraldiky opata Eugena Tyttla, který působil v Plasích. Rytina se sakrálním námětem představuje vidinu slepé cisterciačky svaté Luitgardy, které se zjevuje Kristus visící na kříži. Jednou rukou se snaží Luitgardu obejmout a nabízí jí k políbení svůj krvavý bok.

Matyáš Bernard Braun vytvořil sousoší se snem svaté Luitgardy

„Toto téma bylo v plaském klášteře oblíbené natolik, že v roce 1710 nechal opat Eugen Tyttl postavit sousoší na Karlově mostě. Bylo to jedno z prvních sousoší, které se tam nacházelo,“ sdělila ředitelka Muzea a galerie severního Plzeňska Irena Bukačová. Sousoší bylo jednou z prvních prací Matyáše Bernarda Brauna a bylo umístěno na dvanáctém pilíři Karlova mostu.

Opat byl na svou práci velice pyšný a nechal si proto vyhotovit plakát, barokní rytinu, kterou poté obdarovával své blízké jako chloubu toho, co klášter udělal. Rytina je vytvořena podle předlohy plaského malíře Jakuba Antonína Pinka, který působil v první polovině 18. století. Podle jeho obrazu poté rytinu vytvořil rytec Fridrich.

Světice Luitgarda žila ve 13. století. Její vidina symbolizuje svaté přijímání těla Kristova. Kristus jí dává svou krev i své tělo a tato legenda, která doprovází celý výjev je zobrazena na rytině. Unikátní je velikost této rytiny. Mnoho dobových rytin zachováno nebylo a jsou uchovány hlavně ve světových galeriích.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio