S batoletem rovnou na univerzitu? Do vzdělávacího centra Andělka v Plzni klidně můžete

V Plzni se na začátku týdne otevřelo nové vzdělávací rodinné centrum Andělka pro komplexní výuku dětí od jednoho roku do šesti let. Podobné zařízení s jazykovými, hudebními či výtvarnými kurzy zatím ve městě není.

„První dopolední část bude určena pro děti od jednoho roku do tří let, to bude tak zvaná Univerzita pro batolata, kde budou probíhat kurzy s rodiči. Ve druhé části, která bude směrována spíše do odpoledních hodin, se budou konat kurzy pro děti z mateřských škol. Kurzy se zaměřují na hudební výchovu, hraní na Orffovy nástroje, což jsou činely, bubínky, dřívka a podobně. Dále zde bude zdravotní tělocvik, logopedické hrátky a angličtina hrou,“ popsala vedoucí centra Jana Kondelíková.

V Plzni se na začátku týdne otevřelo nové vzdělávací rodinné centrum Andělka pro komplexní výuku dětí od jednoho roku do šesti let

Kurzy na Univerzitě batolat bude Andělka pořádat s kapacitou nejvýše sedm dětí s rodiči. „Budou mít deset lekcí vždy po 45 minutách. Stimulují rozvoj dětí zapojením všech smyslů,“ uvedla Jana Kondelíková. Každý týden se dostanou na jiný ostrov poznání s novým tématem. Například ovoce-zelenina, dopravní prostředky, les a zvířata, den a noc, domácí zvířata atd.

Soustředění bez rozptylování

Stěny centra nehýří barvami, ani na nich nevisí žádné obrázky tak, jak je v jiných dětských zařízeních zvykem. Zdi jsou vymalované jen bíle. I to má ale podle Jany Kondelíkové svůj význam. „Je to z toho důvodu, aby děti nebyly rozptylované různými obrázky a lépe se soustředily na výuku nebo konkrétní činnost. Stěny proto zůstanou prázdné. Možná přibude jen symbolický nápis Andělka,“ doplnila vedoucí centra.

Podobné zařízení s jazykovými, hudebními či výtvarnými kurzy zatím ve městě není

Vzdělávací centrum Andělka, které sídlí v obchodním centru Atom v Plzni na Lochotíně, zahájí pravidelné vzdělávací kurzy od září. Už 10. a 17. června od patnácti a šestnácti hodin se ale mohou přijít zájemci podívat na ukázkové hodiny. Na prázdniny potom centrum naplánovalo čtyři běhy příměstských táborů pro děti od šesti do deseti let.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio