S bojovníkem proti vráskám to není radno přehánět. Je ho dost v jídle

16. srpen 2017

Vitamin A se už před desítkami let stal doslova miláčkem kosmetického průmyslu. Mohou za to jeho účinky na buňky epitelů, které jsou součástí naší kůže. Obvykle ho ve složení kosmetických přípravků, třeba těch pro omlazení pleti, najdete pod označením retinol. I v jeho případě ale odborníci varují: „Všeho s mírou!“

V jídle se vitamin A přímo vyskytuje jen v potravinách živočišného původu, nejvíce v játrech, v menší míře také v mase, ve žloutcích nebo v tucích. Naše tělo si ho ale umí vytvářet v játrech, a to z beta-karotenu a dalších karotenoidů, jejichž bohatým zdrojem jsou zelené, červené nebo oranžové druhy zeleniny, typicky např. mrkev.

Nedostatek ani nadbytek zdraví neprospívá

Nedostatek vitaminu A je v našich podmínkách a vzhledem ke stravovacím návykům výjimečný. Vzhledem k tomu, že jde o vitamin rozpustný v tucích, může se jeho nedostatek objevit u lidí trpících např. poruchami funkce slinivky břišní nebo celiakií (nesnášenlivostí lepku). V chudých rozvojových zemích, kde lidé trpí podvýživou, patří nedostatek vitaminu A k jedné z nejčastějších příčin slepoty. Jeho nedostatek vede také k oslabení imunity, což má v těchto zemích za následek úmrtí nemalého počtu dětí na jinak běžné infekční choroby.


Co je vitamin A a jaké má funkce?
Pojem vitamin A zahrnuje ve skutečnosti tři chemicky podobné látky, kterým říkáme retinol, retinal a kyselina retinová. V těle hraje vitamin A důležitou funkci pro stabilizaci membrán, při podpoře imunitních funkcí, tvorbě hlenu, metabolismu kostí nebo při tvorbě zrakového pigmentu rodopsinu. Je také řazen mezi antioxidanty, což jsou látky, které v těle brání nadměrnému působení reaktivních forem kyslíku a dusíku – tzv. volných radikálů.

Nadbytek vitaminu A muže souviset např. s předávkováním potravinovými doplňky nebo s používáním mastí s obsahem tohoto vitaminu (třeba proti lupence). Případně s konzumací pokrmů, které v našich podmínkách řadíme k exotickým. Jde například o játra žraloka nebo ledního medvěda. Hypervitaminóza se může projevovat zvracením, průjmy, hubnutím, krvácením, nechutenstvím nebo poruchami jater.

Odborníci se zdviženým ukazováčkem

Masivní vlna používání vitaminu A v kosmetice dosáhla takové míry, že se objevily obavy z jeho možné přemíry a z následných možných nežádoucích účinků. Například německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) došel v roce 2014 k závěru, že užívání vitaminu A v kosmetice by mělo být omezeno. Doporučil limitovat koncentrace vitaminu A v kosmetických přípravcích určených na obličej a na ruce. A vůbec by se neměl používat v produktech nanášených na rty (rtěnky, balzámy), ani v kosmetice určené pro péči o tělo.


Nezapomeňte…
• Pokud jíte běžnou vyváženou stravu, máte vitaminu A v těle dostatek. Nemusíte ho do těla dostávat prostřednictvím kosmetiky nebo potravinových doplňků.
• Pokud trpíte osteoporózou, raději se kosmetice s obsahem vitaminu A vyhněte, případně si ji aplikujte jen na omezenou část těla, na tvář či ruce.

Doporučení německých expertů vychází ze skutečnosti, že vitaminu A máme dostatek v jídle, průměrná strava obsahuje dokonce více vitamínu A, než činí doporučení dietologů. V případě osob se zvýšeným rizikem osteoporózy a zlomenin kostí, zejména u žen po menopauze, dokonce přesahuje maximální doporučenou dávku retinolu a není tedy vhodné zvyšovat u nich příjem vitaminu A do těla prostřednictvím kosmetiky. Přitom právě ženy této věkové skupiny jsou hlavní cílovou skupinou kosmetického průmyslu pro prodej kosmetiky „proti stárnutí“ (anti-aging) s obsahem vitaminu A. Rizika pro zdraví podle německého institutu vycházejí z možné souvislosti mezi sníženou hustotou kostní tkáně a zvýšeným příjmem vitaminu A.

Vitamin A v opalovacích krémech: V Evropě se nepoužívá, jinde ano

Někteří výrobci kosmetiky dodávají vitamin A také do opalovacích přípravků s odůvodněním, že se jedná o antioxidant, který zpomaluje stárnutí kůže. Podle americké nevládní organizace Environmental Working Group (EWG) jde asi o čtvrtinu opalovacích prostředků na trhu v USA. Nicméně tato organizace doporučuje spotřebitelům, aby se vyhýbali opalovacím krémům s obsahem vitaminu A, který na obalech může být označen jako retinol nebo retinyl palmitát. Upozorňuje, že v kombinaci se slunečním zářením se totiž účinky vitaminu A mohou měnit.


Nejen retinol...
Retilnyl palmitát je chemická sloučenina retinolu a kyseliny palmitové, která se vyrábí synteticky a je v kosmetice stabilnější. I na tento termín tedy můžete narazit na obalu výrobku.

Argumentuje mimo jiné studií na laboratorních zvířatech, kterou v roce 2012 zveřejnil Americký národní zdravotnický institut v rámci jeho Národního toxikologického programu. U skupiny pokusných zvířat ošetřených opalovacím krémem s obsahem kyseliny retinové nebo retinyl palmitátu byl pozorován rychlejší vznik nádorů a lézí než u zvířat ošetřených krémem bez těchto forem vitaminu A.

Náměty na další pořady Zdraví „v cajku“ posílejte na e-mail zdravi@pl.rozhlas.cz.

Spustit audio