S Karlovarskou kartou můžou lidé cestovat i po Plzni

12. březen 2015

Nová čipová Karlovarská karta funguje i v Plzni. Oba systémy totiž dopravní podniky propojily. Občané lázeňského města si můžou na kartu nahrát předplatné, které jim platí v Plzni, naopak obyvatelé Plzně můžou se svojí kartou cestovat po Karlových Varech.

Jde o vůbec první propojení cestovních průkazů v České republice mezi dvěma krajskými městy. Plzeňské dopravní podniky chtějí takový systém navíc zavést i v dalších městech.

Karlovarská karta funguje v lázeňském městě od prvního ledna. Zatím jen v autobusech městské hromadné dopravy. Do budoucna ale nabídne stejné možnosti jako ta plzeňská, říká Radomír Kozler z Plzeňských městských dopravních podniků.

„Pro občany je to samozřejmě průkaz do knihoven, pro děti je to průkaz k odběru stravy, pro zaměstnance je to průkaz ke vstupu do zaměstnání. Můžete platit parkování, můžete s tou kartou v Plzni chodit i do divadla,“ vyjmenovává příklady využití Kozler.

Karlovarský dopravní podnik chce také v budoucnu zvýhodnit nejen jízdenky, ale třeba i cenu vstupenek pro majitele Karlovarské karty. První krok už udělá od prvního dubna, kdy dojde k zavedení nových tarifů pro důchodce a studenty.

„Snižujeme pro seniory hranici ze 70 let na 65 let. To znamená, že od 65 let může každý senior cestovat v Karlových Varech za korunu denně. A to samé se týká studentů, kde rozšiřujeme hranici za 15 let. Až do 19 let budou studenti rovněž cestovat za 365 korun ročně,“ říká ředitel Dopravního podniku Karlovy Vary Pavel Bohánek.

Co se dalších služeb Karlovarské karty týče, v polovině roku s ní budou moci lidé zaplatit parkovné, a to ve čtyřech vybraných automatech. Rozšíří se i možnost nabíjení karty.

„Chystáme rozšířit síť bankovních automatů u České spořitelny. Předpokládáme, že prvních osm automatů bude zprovozněno někdy během měsíce srpna, nejpozději k 1. září. A rovněž tak bude zprovozněn i e-shop,“ doplňuje Pavel Bohánek.

V současné době vlastní Karlovarskou kartu přes 26 tisíc lidí. Většina si průkazku nechala vyhotovit v loňském roce, kdy ji dostala zadarmo. Nyní stojí pořízení 170 korun.

Spustit audio