S pamětníkem Josefem Pilzem o jeho vzpomínkách na Karlovarsko. V Jablonci otevřeli výstavu o malíři Richardu Fleissnerovi

7. duben 2023

Hostem Sousedů je pan Josef Pilz, který se narodil 19. března 1933 v obci Pila u Karlových Varů. Jubilanta jsme navštívili v jeho současném německém domově, abychom ho poprosili o vzpomínky na konec války a nucené vysídlení z Čech, i na to, kdy se poprvé po odsunu podíval do staré vlasti a jaké má s Čechy vztahy nyní.

Druhou část pořadu patří kulturním pozvánkám. V galerii My v Jablonci nad Nisou před dvěma týdny zahájili výstavu Grafik a malíř Richard Fleissner – německojazyčný umělec z Jablonecka, významná osobnost meziválečného kulturního života, který za války vystupoval proti nacistickému režimu. Jeho hlas jste mohli slyšet v lednovém vydání naší rubriky Archivní návraty. Jablonecká galerie My u příležitosti 120. výročí Fleissnerova narození představuje nejen jeho dochované dílo, ale také neobyčejný životní příběh. Výstava je k vidění až do 28. května.

V galerii výtvarného umění v Chebu můžete navštívit výstavu o jedné z mála slavných továren Chebska, které přežily všechny zákruty naší moderní historie. Jmenuje se Dějiny jedné továrny v Plesné. Adolf Päsold a synové. Představuje dějiny továrny, která se v 1. polovině 20. století zabývala výrobou dětského oblečení. Po poválečném znárodnění se přeorientovala na kovovýrobu, která je zde až dosud. Výstavu můžete v chebské galerii výtvarného mění navštěvovat až do začátku září.

Oproti tomu už jen dva dny máte na shlédnutí výstavy Česko-německé vztahy po roce 1989 v Biskupském dvoře Moravského zemského muzea v Brně. Krom jiného jsou zde vystaveny například smlouvy o československo-německé spolupráci z let 1973 a 1992, nebo česko-německou deklaraci z roku 1997. Na úplný závěr je tu pozvánka od kolegů z naší partnerské stanice MDR. Ti zvou do Chemnitz do tamního průmyslového muzea/ Industriemuseum. Právě tam otevřeli výstavu věcí Made in Sachsen.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio