S rozvážením obědů seniorům pomáhají v Rokycanech pracovnice městského úřadu

6. listopad 2020 16:00

Terénní pečovatelské služby v Rokycanech se kvůli koronaviru potýkají s nedostatkem lidí. Z deseti zaměstnanců je většina v karanténě nebo na neschopence. Proto s rozvozem obědů pro seniory pomáhají v těchto dnech sociální pracovníce z rokycanského městského úřadu.

Z deseti pracovníků rokycanské pečovatelské služby je část v karanténě či v pracovní neschopnosti. Kvůli nedostatku personálu zajišťují služby v době nouzového stavu pouze péči nejnutnější. S rozvozem obědů seniorům jim pomáhají úředníci z rokycanského sociálního odboru. Zaměstnanci, jsou vybaveni respirátory, rukavicemi i celotělovými obleky.

Do jednotlivých jídlonosičů nandají kuchařky školní jídelny klientům obědy. Při rozvážce obědů urazí pečovatelská služba zhruba 40 km. Každý senior poté dostane ve svých kastrůlcích oběd, který si objednal. „Seniorů se vždy ptáme, jak se mají a zda něco nepotřebují, někdy jim i předáváme nákup, který měli domluvený,“ sdělila Milena Tržilová, pracovnice sociálního odboru na Městském úřadě Rokycany.

Na výpomoci pečovatelské službě se ze sociálního odboru rokycanského úřadu střídá kolem 10 lidí. Oproti běžné kancelářské práci zde pracovníkům odpadá administrativa a občas je to prý pro pomocníky i příjemná změna.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio