S vysíláním programů pouze v SD se musejí potýkat i Němci, některé dokonce nahradily HD verze

23. prosinec 2022

Řada zákazníků placených služeb by na konci roku 2022 očekávala, že vysílání ve vysokém rozlišení již bude standardem a programů, které jsou k dispozici pouze v SD formátu, bude naprosté minimum. Není to však pravda. Toto přání neplatí pouze pro Českou republiku, ale i pro tak rozvinutý a výrazně větší trh, jako je sousední Německo.

Portál Digitalfernsehen nedávno upozornil, že společnost Vodafone provedla v Německu velkou migraci kanálů do vysokého rozlišení. Diváci se tak mají u řady kanálů dostat k vyšší obrazové kvalitě, což ale vždy neplatí. I v Německu jsou některé stanice k dispozici stále v SD formátu a v případě společnosti Warner Bros. Discovery dokonce došlo k tomu, že programy Cartoon Network a Boomerang byly poníženy z HD do SD.

Mluvčí německého Vodafonu Helge Buchheister uvedl, že jde o výsledek dohody s provozovatelem stanic. Vzhledem k tomu, že kanály jsou však zaměřené zejména na animovanou tvorbu, bude pro většinu diváků změna sotva viditelná. V České republice nabízí Vodafone oba zmíněné dětské programy v HD formátu, ačkoliv vyšší obrazová verze Boomerangu zatím příliš rozšířena není, což platí i pro O2 TV, Skylink nebo T-Mobile.

autor: lukpo
Spustit audio

Související