Sady jako stroj času. Ochránci do nich stěhují ohrožené ovocné stromy

25. srpen 2016

V Pardubickém kraji jsou sady, které slouží jako pojistka pro budoucnost a na úrodě v nich vůbec nezáleží. Ochránci přírody do nich sázejí odrůdy, které mizí z paměti i ze zahrádek. Některé sazenice tam cestují třeba přes celou republiku.

Zdena Koberová ze Správy CHKO Železné říká, v čem je sad neobyčejný. „Je to vlastně genofondová plocha na třešně a slivoně. Je to vlastně uchovávání starých a krajových odrůd, které se tady v minulosti pěstovaly.“

„Dají se tady najít takové méně známé, je to třeba chlumecká raná, která tady byla určena, nebo Troprichterova třešeň,“ dodává Koberová.

Ohrožené slivoně

Dá se říci, že některé druhy ovocných stromů jsou ohroženější a ubývá jich víc. „Tady je problém u těch slivoní. Ty ubývají z krajiny hodně rychle a těžko se vracejí ty staré odrůdy zpět. Navíc tady máme šárku švestek, nemocný materiál se nemůže vracet zase zpátky do krajiny,“ říká Zdena Koberová.

Sad třešní a slivoní v Habrově

Podle ní se na vesnicích švestky udržely, protože jsou preferované na výrobu destilátu. Lidé tedy stromy nekácejí.

Čtěte také

A kolik takových „úschoven“ starých odrůd existuje? „No, zatím jich moc není, ale myslíme si, že do budoucna se to bude rozšiřovat. Jsou různé plochy. Jsou i smíšené na jabloně, hrušně. V Pardubickém kraji máme na třešně a slivoně,“ odpovídá Zdena Koberová.

Roubování a stěhování starých odrůd má jediný cíl, a to zajistit, aby úplně nezmizely ze světa.

autor: kop
Spustit audio