Šalvěj a lipový květ si nikdy nedávejte najednou

16. duben 2019
Dopolední host

Bylinky nám mohou hodně pomoci, ale také uškodit, pokud je nepoužíváme správně. Co bychom měli při jejich užívání dodržet, to nám dnes poradila bylinkářka a fytoterapeutka Monika Poledníková.

Fytoterapie je odborná léčba bylinami, která má dlouhou historii. Monika Poledníková proto má raději, když jí lidé označují jako fytoterapeutku, nikoliv jako bylinkářku.  Vystudovala dokonce na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové speciální program Léčivé rostliny. 

„Mám slovo fytoterapeut ráda. Nenabízím totiž jenom bylinnou léčbu, ale zaměřuji se i na širší souvislosti, fyzický a psychický stav člověka i jeho životní styl. Zabývám se také hodně tím, co jíme,  a spolupracuji s Institutem funkční výživy. Myslím si totiž, že všechno souvisí se vším a nejde se na problémy člověka dívat jenom z jednoho pohledu“, říká Monika Poledníková.

Léčivé byliny mohou výrazně zlepšit náš zdravotní stav, ale musíme o jejich používání něco vědět.  Některé se nemohou konzumovat dlouhodobě, jiné se nesnáší s léky, které můžeme brát, a určitě bychom si sami neměli míchat bylinné směsi. Například lipový květ vyvolává pocení, šalvěj ho naopak zastavuje, proto je nesmíme používat společně.

Šalvěj
autoři: Iveta Chlumská , JMys
Spustit audio