Sama byla štěně a už měla štěňata. Fenka Hayat se do chebského útulku dostala ve strašném stavu

7. červen 2023

Útulek pro opuštěné a toulavé psy v Horní Hraničné u Chebu se stal domovem mnoha zlomených duší. Jednou z nich je i velká kříženka kangala a španělského mastina Hayat.

Mladá fenka se do útulku se dostala vyhublá po příliš častých porodech, přitom sama ještě byla štěnětem. K lidem nemá důvěru. „Nechce kontakt s lidmi. Tuhle povahu mívá většina pastevců. O téhle fence jsem se dozvěděla, protože mi lidé zavolali, že se dva kangalové pohybují po Hazlově. Kvůli odměřenosti se s nimi špatně manipuluje a člověk se k nim velmi špatně přibližuje,“ uvedla Marie Lokingová.

Zlomené psí duše: Hayat

Přestože Hayat budí respekt, není nijak agresivní pes, pouze splňuje předpoklady svého původu. „Myslím si, že každý, kdo zná pastevce, tak si s tím hravě poradí. Když feně ukážete, že jste šéfem smečky, najde ve vás oporu a chová se úplně normálně,“ doplnila Lokingová.

Nebylo ani poznat, že je to pastevec

Fena je zhruba tři roky stará, za sebou toho má ale hodně. „Když přišla, byla vyhublá, v hrozném stavu. Bylo vidět, že ji museli sebrat štěňata a vykopnout ji. Byla hodně zanedbaná, nebylo ani poznat, že je to pastevec. Na těchto fenách lidé množí, když jsou to štěňata, ještě když není dokončený ten fyzický vývin štěněte. Pastevci totiž dospívají až po třetím roce života a téhle feně nejsou více než tři roky.“

Mladou Hayat, traumatizovanou častými porody, se podařilo vykrmit na váhu 76 kilogramů. Aby na ní už nikdo nemnožil, podstoupila kastraci. Nyní čeká na svou druhou šanci. Dva zájemce už má, čeká se pouze na rozhodnutí. Práce s tímto plemenem je totiž velmi náročná, a tak musí najít nové pány, kteří už s podobným psem mají zkušenost.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio