Sáňkaři na Kozlu poničili květnaté louky a nechali po sobě obrovský nepořádek

Bezohlední návštěvníci na zámku Kozel na jižním Plzeňsku trávili svůj volný čas i přes zákaz sáňkováním a bobováním. Zámek nyní sčítá škody a odklízí výkaly a nepořádek, který po nich v zahradě zůstal.

Z historického parku zámku Kozel si v minulých dnech i týdnech udělali návštěvníci sjezdovku a sáňkařskou dráhu. Přitom v celém areálu jsou cedule se zákazem bobování a lyžování. Po návštěvnících tam zůstaly vyjeté rýhy, zničené květnaté louky a také lidské výkaly.

I přesto, že je ke každé lavičce v parku přidělán koš, návštěvníci odpadky vyhazují kolem sebe. Pracovníci musí místa v současné době odklízet. „Za lavičkami se nachází křoví, které návštěvníkům poskytuje útočiště v okamžiku, kdy si potřebují odskočit,“ poznamenal kastelán zámku Kozel Jan Polívka.

V okamžiku, kdy napadl sníh, si přijeli návštěvníci do parku zabobovat nebo dokonce zalyžovat, a to i přesto, že jsou tyto zimní sporty v celém areálu zakázané. Výjimkou nebyli ani snowboardisté. „Máme tady rozmístěné zákazové cedule, které vymezují zákaz bobování, sáňkování a lyžování v areálu zámku, přesto je řada návštěvníků přehlíží,“ popisuje nezodpovědné chování některých návštěvníků Kateřina Kohútová ze správy zámku Kozel. Většina návštěvníků nejde do přímé konfrontace, ale i přes upozornění v nevhodném chování často pokračuje.

Největší škody na pěstěných trávnících, květnaté louce a porostech mateřídoušky

Zámek Kozel

Při brždění na bobech i sáňkách vznikají rýhy. Ty jsou extrémní, pokud si někdo přijde užít zimní radovánky na lyžích či snowboardu. V areálu zahradnictví jsou táhlé rýhy od lyžařů. Pro zahradníky to znamená práci navíc. Až sníh sleze budou muset rýhy ručně dosypávat hlínou, aby povrch srovnali. „Naši zaměstnanci se místo jiných činností budou muset věnovat těmto opravám. Návštěvníci to pocítí třeba v tom, že budeme mít na jaře méně květinových výsadeb,“ dodal Jan Polívka.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio