Sasko přepisuje mediální krajinu, odstartovala síť Sachsen K12A s výrazným přesahem do Čech

27. březen 2023

V sousední německé spolkové zemi Sasko byla v pondělí 27. března krátce po 10. hodině spuštěna nová rozhlasová síť Sachsen K12A. Pro digitální rádio DAB+ jde o jednu z nejvýznamnějších událostí letošního roku i pro českého posluchače. Některé vysílače pokrývají svým signálem části Ústeckého, Libereckého, Karlovarského i Středočeského kraje.

Pokrytí nového DAB+ multiplexu SachsenK12A - predikce pokrytí při příjmu na externí anténu umístěnou na střeše budovy

Tisková zpráva společnosti Media Broadcast uvádí, že v rozhlasové síti je k dispozici devět stanic, podle pozorování portálu Digitální rádio jich však bylo v pondělí v poledne v multiplexu pouze osm – v nabídce chyběl program detektor.fm Wort. Spuštění nového multiplexu je výrazným impulsem k nákupu DAB+ přijímače, případně atraktivním rozšířením doposud přijímaných programů ze dvou celoplošných sítí a veřejnoprávní nabídky MDR Sachsen.

Šířené rozhlasové stanice

  • 89,0 RTL
  • detektor.fm Wort
  • Femotion
  • JAM FM
  • Oldie Antenne
  • Ostrock
  • Radio Teddy
  • Schlager Radio
  • SecondRadio
Pokrytí nového DAB+ multiplexu SachsenK12A - predikce pokrytí vně budov a možného příjmu v automobilu

Další programy jako „Radio Galaxy Sachsen“ a „Rundfunk-Kombinat Sachsen“ budou následovat v následujících týdnech. Redakce portálu Digitální rádio přijímá tuto rozhlasovou síť na pražském Jižním Městě z vysílače Löbau – Schafberg na kanálu 12A. Sila signálu dosahuje více méně stejných hodnot jako v případě síti DR Deutschland na kanálu 5C a MDR Sachsen na kanálu 9A. Reakce od našich čtenářů uvítáme v této diskusi skupině (odkaz). 

Programy jsou šířeny digitálně ve standardu DAB+ na kanálu 12A společností Media Broadcast přes následujících pět vysílačů: v Lipsku-Messegrund, Löbau, Drážďanech, Chemnitz-Geyer a Schöneck. To znamená, že téměř 90 % obyvatel Saska může obdržet nový programový balíček tzv. indoor, tedy uvnitř budov, a příjem v autě je možný na více než 99 % hlavních silničních tahů v Sasku.

„Je pro nás obzvláště důležité zpřístupnit posluchačům rozmanitý digitální programový balíček. Proto nás těší, že jsme nyní také mohli zahájit celostátní vysílání pestré směsice rozhlasových stanic ve spolkové zemi Sasko,“ uvedla Francie Petricková, výkonná ředitelka společnosti Media Broadcast. Podle mediálního regulátora SLM bylo spuštěním nové sítě dosaženo cíle zajistit v Sasku atraktivní nabídku soukromých rozhlasových programů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související