Sazovitost na ovoci je nevzhledná, ale není škodlivá

6. listopad 2020

Sazovitost je na pohled nehezká houbová choroba ovoce. Vyznačuje se zelenošedými až černými skvrnami na slupce, které jdou otřít. Postihuje jablka, hrušky, ale také broskve nebo meruňky. A jak sazovitosti zamezit? Radí Václav Rajšl, instruktor Českého zahrádkářského svazu.

Pokud nám spadané listí nepřekáží, můžeme ho nechat na místě, zahradě to prospěje. Více k tomu Silvie Hašlová z komunitní zahrady Pěstírna DEPO v Plzni.

Červenou řepu můžeme využít i jako vyučovací pomůcku, o svůj nápad se dělí autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Přidává recept na Sýr zrající v listech kaštanovníku.

Cist šedavý neboli skalní růže má podle bylinkářky Štěpánky Janoutové antivirotické a další člověku prospěšné účinky. Keř můžeme pěstovat také u nás. Jaké mu vytvořit podmínky

Podle Michala Černého, jednatele Českého svazu včelařů v Merklíně, je v současné době cena medu většinou příliš nízká. Podhodnocení neodpovídá kvalitě medu ani práci včelaře.

Mykolog Zdeněk Hájek mluví o podzimních šedě zbarvených čirůvkách, mezi nimi upřednostňuje čirůvku havelku.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio