Sazovitost na ovoci je nevzhledná, ale není škodlivá

6. listopad 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Jablka, podzim

Sazovitost je na pohled nehezká houbová choroba ovoce. Vyznačuje se zelenošedými až černými skvrnami na slupce, které jdou otřít. Postihuje jablka, hrušky, ale také broskve nebo meruňky. A jak sazovitosti zamezit? Radí Václav Rajšl, instruktor Českého zahrádkářského svazu.

Pokud nám spadané listí nepřekáží, můžeme ho nechat na místě, zahradě to prospěje. Více k tomu Silvie Hašlová z komunitní zahrady Pěstírna DEPO v Plzni.

Červenou řepu můžeme využít i jako vyučovací pomůcku, o svůj nápad se dělí autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Přidává recept na Sýr zrající v listech kaštanovníku.

Cist šedavý neboli skalní růže má podle bylinkářky Štěpánky Janoutové antivirotické a další člověku prospěšné účinky. Keř můžeme pěstovat také u nás. Jaké mu vytvořit podmínky

Podle Michala Černého, jednatele Českého svazu včelařů v Merklíně, je v současné době cena medu většinou příliš nízká. Podhodnocení neodpovídá kvalitě medu ani práci včelaře.

Mykolog Zdeněk Hájek mluví o podzimních šedě zbarvených čirůvkách, mezi nimi upřednostňuje čirůvku havelku.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio