Sběrné dvory v Plzni jsou otevřené. Zájem je obrovský

15. duben 2020 07:20

Je to právě týden, co se v Plzni otevřely sběrné dvory včetně sběrných míst v okrajových částech města. O jejich znovuotevření rozhodla vláda. O uplynulém víkendu vzali lidé útokem například sběrný dvůr v ulici Edvarda Beneše v Plzni na Borech, kde se tvořily dlouhé fronty.

„Do sběrného dvora mohou aktuálně najednou pouze dvě vozidla tak, abychom byli schopni zajistit dvoumetrový odstup mezi zákazníky. Všichni musí mít roušky a ochranné rukavice,“ popsal současná pravidla ve sběrných dvorech ředitel společnosti Čistá Plzeň Otakar Horák.

Pokud někdo podmínky nedodrží, obsluha má právo takového zákazníka ze sběrného dvora vykázat.

Lidé vyklízejí garáže, zahrady a nápor na sběrné dvory je velký. „Za uplynulý víkend bylo 500-600 zákazníků. To je velká porce. Snažíme se rizika šířené koronaviru minimalizovat. Tvoří se kolony, je to pomalejší. Přístupové cesty na to nejsou uzpůsobeny, ale až dosud bylo všechno v normě. Lidé se snaží pravidla dodržovat, neměli jsme zatím žádný větší problém,“ dodal Horák.

Ve všech sběrných dvorech byla po znovuotevření situace stejná – obrovský nápor. Snad jen menší sběrný dvůr ve Vejprnické ulici, který je tak trochu zastrčený, měl volněji.

Nastalo období výměn pneumatik

Sběrné dvory staré pneumatiky odebírají, ale služba je zpoplatněna 30 korunami za kus. Pokud byste se chtěli starých pneumatik zbavit zdarma, slouží k tomu společnost Eltma, která eviduje pneuservisy do tohoto odběru zapojené. Podrobností najdete zde.

autoři: Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio