Sbírka potravin v Karlovarském kraji vynesla 12,8 tuny zboží, více než loni

14. listopad 2022 08:35

Podzimní potravinová sbírka v Karlovarském kraji, která se v sobotu uskutečnila zhruba ve čtyřech desítkách prodejen, vynesla 12,8 tuny potravin, drogerie a hygienických potřeb. Navzdory očekávání se vybralo více než při sbírce v loňském roce.

Organizátoři se obávali toho, že lidé budou kvůli obecnému zdražování více šetřit. Vybrané zboží už začali pracovníci banky v sobotu vydávat. Podařilo se vybrat základní trvanlivé potraviny, jako je například mouka, cukr či olej, které ve skladech nejvíce chyběly. Lidé kupovali i jídlo a věci pro děti, jako jsou přesnídávky, pleny, kojenecká výživa, ale i cukrovinky.

Vybrané množství zboží o váze 12,8 tuny vedení potravinové banky mile překvapilo. Loni při podzimní sbírce lidé v regionu darovali 12 tun potravin a drogerie, na jaře to bylo necelých 10 tun. Do sbírky se v regionu zapojilo 200 dobrovolníků.

„Nesetkali jsme se při sbírkách s žádnou negativní reakcí, jako třeba na sociálních sítích. Z výsledku máme velkou radost, jasně to ukazuje, že lidé v našem kraji chtějí pomáhat,“ řekl ředitel karlovarské potravinové banky Milan Hloušek. Číslo ale ještě není konečné. Dovážet se ještě budou potraviny a další věci ze statických sbírek. Podle ředitele je možné, že se číslo ještě o tunu až dvě zvýší.

Vybrané zboží už začali pracovníci rozvážet potřebným

Kvůli rostoucí inflaci jejich počet v poslední době výrazně narostl. S potravinovou bankou v kraji spolupracuje charitativní organizace Pomoc v nouzi, Armáda spásy či Farní charita. Potraviny z ní odebírají například i organizace Člověk v tísni nebo SOS dětské vesničky.

V celé České republice se při sobotní sbírce potravin vybralo 520 tun potravin či hygienických potřeb. Před rokem vybrali dobrovolníci 580 tun, při jarním kole putovalo do skladů potravinových bank 431 tun zboží. Sbírka se od roku 2019 koná vždy dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Do aktuálního kola se zapojily všechny velké obchodní řetězce.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio