SDH Budětice: Budětické blumy i výjezdová jednotka v čele s profíkem

29. duben 2016
Dobráci roku

Historie sboru dobrovolných hasičů v Buděticích se píše už od roku 1888. Hasiči si tu vlastními silami zrenovovali hasičskou koněspřežnou stříkačku, která byla pořízena při založení sboru.

Ve sboru je dnes téměř stovka místních, včetně dvanácti dětí. Mají tu i originální spolek hasiček zvaný Budětické blumy. Ženy každoročně pořádají různá zábavná kulturní vystoupení. Pro letošní rok si troufly i na velice pěkný hasičský kalendář.

Sbor v Buděticích pomáhá obci i okolí a přesto, že je v záchranném integrovaném systému zařazený jako JPO V, někdy vyjíždí i k zásahům mimo obec. Loni vyráželi devětkrát.

U sboru si hýčkají i mladé hasiče. Aktuálně je jich dvanáct. Účastní se různých soutěží v požárním sportu. Sbor dobrovolných hasičů pro ně připravuje také letní tábory, dětský den a další akce, při kterých se děti vyřádí i něco naučí. Jejich zásluhou se také podařilo vyčistit nedalekou studánku. Mladí hasiči nad ní mají patronát.

SDH Budětice také technicky zajišťuje masopustní průvod obcí, sběr železného šrotu, vysloužilých elektrospotřebičů a starého papíru. Zkrátka, co je v obci třeba. Celoročně udržuje okolí hasičské zbrojnice a požární nádrže, která slouží i jako neoficiální koupaliště.

Mezi nejvýznamnější každoroční událost patří pořádání pouťových oslav koncem června. Bohatý program včetně vystoupení Budětických blum každoročně přiláká stovky návštěvníků.

Od Tatrovky po člun

Jednotka sboru dobrovolných hasičů v Buděticích má k dispozici cisternovou automobilovou stříkačku, osobní auto Tatra 613 - hasičský speciál, Avii, dvě požární stříkačky PMS-8 a další techniku potřebnou u ostrých zásahů.

Celý sbor je velice rozmanitě vybavený a seznam výzbroje jasně dokládá pestrost činností místních hasičů. Elektrocentrála, ruční radiostanice, historická koňská stříkačka z roku 1888, motorová stříkačka, raftový člun se šesti velkými a šesti dětskými vestami a šesti pádly, velkokapacitní stan a chladící zařízení pro čepování piva.

Dobrovolné hasiče z Budětic na Klatovsku můžete až do pátku 6. května 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) BUDETICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: Pavel Halla
Spustit audio