SDH Mirošov: Historie našeho sboru se začala psát v roce 1888

15. duben 2016
Dobráci roku

Městečko s více než dvěma tisícovkami obyvatel leží asi 10 km od Rokycan na úpatí Brdských lesů. V době národního obrození se v Mirošově scházela tehdejší kulturní a literární elita, jako byl Josef Dobrovský, Josef Kajetán Tyl a Václav Kramerius. Do historie se Mirošov také zapsal těžbou černého uhlí a právě to přimělo tehdejší majitele k založení hasičského sboru při uhelných dolech mirošovského těžířstva.

Historie sboru

V roce 1879 městská rada doporučila ustavení místní policie, zřízení kanalizace a především zakoupení hasičského náčiní. Oheň a požáry byly v minulosti velkou hrozbou nejen pro uhelné doly, ale především pro chalupy pokryté slaměnými došky nebo dřevěným šindelem. Ohnivého kohouta zažil Mirošov například při požáru 3. listopadu 1887, kdy v obci shořelo 7 statků a část fary. Zakládací listinu schválenou c. k. místodržitelstvím v Praze obdržel Dobrovolný požární sbor v Mirošově v roce 1888. Podle schválených stanov členem mohl být každý muž starší 18let ve čtyřech kategoriích: zakládající, přispívající, činný a čestný.

Lidé a jejich zásahy

Mezi dobrovolnými hasiči v Mirošově je dnes 22 mužů a žen. Skupinu 23 dětí vede spolu s Eliškou Liškovou i Vladimír Brandtner. Činnost dětského oddílu je zaměřena na poznání hasičské techniky a přípravu na různé hasičské soutěže.

Výjezdová jednotka se dnes svolává nejen klasickou sirénou, ale i prostřednictvím SMS zpráv a internetem. Právě těmito prostředky byli podle velitele hasičů Michala Lišky v posledních měsících mirošovští hasiči svoláni k likvidaci požáru lesa u Pavlovska, chaty v Kornaticích nebo stohu obce Dobřív.

Jejich příprava je však zaměřena i na dokonalé poznání Domova Harmonie a Plicní léčebny v Janově. I tady se mohou i přes přísný zákaz vyskytnout klienti, kteří usnou se zapálenou cigaretou v posteli, což je velké nebezpečí. Proto v Mirošově kladou velký důraz na prevenci.

Zbrojnice a technika

V roce 1981 bylo představiteli městečka rozhodnuto vybudovat novou hasičskou zbrojnici, což se stalo o dva roky později – 21. října 1983.

V inventáři mají mirošovští hasiči Tatru Terno dvojkové řady, která uveze 5 000 litrů vody, včetně další potřebné hasičské techniky.jpg

V inventáři mají dnes v mirošovští hasiči Tatru Terno dvojkové řady, která uveze 5 000 litrů vody, včetně další potřebné hasičské techniky. Dále automobil Avia a osobní auto pro převoz drobného materiálu a techniky.

Sbor dobrovolných hasičů v Mirošově je jedním ze 14 hasičských sborů III. kategorie na Rokycansku. Od roku 2000 je součástí Integrovaného záchranného systému. V rámci plošného pokrytí území patří do jeho působnosti i okolní obce. Stejně jako sbory na jiných místech je i SDH v Mirošově pravou rukou profesionální jednotky z nedalekých Rokycan. Jejich přání je, aby poplachová siréna a sms v jejich mobilech se ozývaly co nejméně a aby požáry, povodně a dopravní nehody se vyhýbaly jim i celému světu.

Dobrovolné hasiče z Mirošova na Rokycansku můžete až do pátku 22. dubna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI(mezera)MIROSOV na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: Jiří Blažek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.