SDH Šťáhlavice: Děti u šťáhlavických hasičů baví prostě všechno

2. říjen 2015
Dobráci roku

Malebná vesnička Šťáhlavice je součástí obce Šťáhlavy v okrese Plzeň-město. V těsné blízkosti Šťáhlavic protéká jedna ze čtyř plzeňských řek – Úslava. Ta také každoročně zaměstnává místní hasiče častěji než požáry.

To hlavní, co místní dobrovolníky stmeluje, jsou soutěže, sportovní a kulturní akce ale hlavně smysl pro humor. Ve sboru je aktuálně 68 členů. Ve Šťáhlavicích, kde žije asi 560 obyvatel, je tedy každý osmý obyvatel u hasičů.

SDH Šťáhlavice je spolu s místním Sokolem výkonnou technickou jednotkou obce. V rámci dobrovolných brigád pomáhá se vším možným, třeba s úklidem apod. Místní hasiči jsou pyšní na obnovenou činnost s mládeží. Ve sboru je momentálně 10 dětí od těch nejmladších po puberťáky. A všechny „být u hasičů“ moc baví.

Sbor dobrovolných hasičů ve Šťáhlavicích má svoje klubové zázemí na návsi v objektu bývalé kovárny z 19. století. Tu sbor v osmdesátých letech přebíral v dezolátním stavu a při její rekonstrukci strávil stovky brigádnických hodin.

Častěji než stříkačku zapínají čerpadlo

V době „míru“, tedy když není třeba někde zasahovat a něco „hasit“, se členové SDH Šťáhlavice kromě sportu plně soustředí na pořádání a spoluorganizaci akcí všeho druhu.

Mezi nejoblíbenější patří například Dětský den, mikulášská besídka, hasičský bál, Vinobraní, Strašidelná stezka pro děti nebo gastronomická podpora při Benefičním cyklozávodu Františka Raboně. Vyvrcholením společenských akcí v průběhu roku je tradiční červnová oslava založení sboru ve Šťáhlavicích (1898).

Mezi nejčastější zásahy SDH Šťáhlavice nepatří požáry, ale záchrana majetku a osob při povodních. Ty ve Šťáhlavicích bývají každoročně. Kolem obce totiž protéká řeka Úslava, která se pravidelně vylévá z břehů a zaplavuje níže položené staré domy a zahrady. Když je třeba, pomáhají místní hasiči, zařazení jako JPO-V, i svým profesionálním kolegům z Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje.

Dobrovolné hasiče ze Šťáhlavic můžete až do pátku 9. října 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) STAHLAVICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.