Sdružení Ledovec získalo cenu za poskytování sociální péče

Nejkvalitnější sociální péči mezi nestátními organizacemi v České republice poskytují dvě občanská sdružení z Plzeňského kraje. Jedná se o sdružení Ledovec a oblastní charitu v Sušici. Sdružení Ledovec z Ledců na Plzeňsku, které se věnuje psychicky a mentálně postiženým klientům, zvítězilo v soutěži o nejlepší neústavní péči. Oblastní charita v Sušici získala ocenění především za terénní pomoc seniorům. Cenu vyhlásil časopis Sociální péče.

Časopis Sociální péče vyhlásil cenu poprvé a soutěžilo se v šesti kategoriích. Soutěž zaštítilo ministerstvo práce a sociálních věcí a hejtmani. Bylo nominováno více než sto zařízení a jednotlivců.

Vedoucí střediska Martin Fojtíček doufá, že ocenění, které sdružení Ledovec potěšilo, pomůže i při získávání různých dotací a grantů. Na Ledovci se snaží poskytovat služby na nejvyšší možné úrovni, ale optimu podle Fojtička přece jen ještě leccos chybí.

Výroba košíků

Sdružení Ledovec funguje na bývalé vesnické faře již šestý rok. Založili ho manželé Fojtíčkovi z Plzně. Na faru se přestěhovali a začali ji opravovat. Ze zchátralého domu se postupně stalo terapeutické pracoviště rodinného typu, kde se schází skupina klientů, terapeutů a dobrovolníků ke společným aktivitám v domě, zahradě, hospodářství a ve svíčkařské dílně. Klientů je kolem dvou desítek.

Některé aktivity sdružení - tkalcovna, keramická dílna, výtvarný ateliér či výuka angličtiny, jsou umístěny přímo v Plzni. Sdružení pořádá řadu zábavných akcí, na nichž se všichni scházejí. Oblíbené je například hromnicové svíčkování, farní zabijačka nebo velikonoční malování kraslic.

Kraslicování na Ledovci
autor: lsm
Spustit audio