Sedmdesátiny Prácheňského souboru ze Strakonic a čtvrtstoletí Domažlické dudácké muziky

27. listopad 2019

Před 70 lety (v roce 1949) se ze skupinky mladých nadšenců v čele s pětadvacetiletým Josefem Režným ve Strakonicích zrodil Prácheňský soubor. O 55 let později (v roce 1994) ovšem s neméně velkým zaujetím velmi mladých muzikantů – v čele s tehdy patnáctiletým Josefem Kunešem – vznikla Domažlická dudácká muzika. Obě souborová výročí a zejména poctivá a úspěšná umělecká práce obou zmíněných těles rozhodně stojí za pozornost.

Režný a spol.

Prácheňský soubor založili na podzim roku 1949 dudák Jiří Malkovský, zpěvačka Marie Němcová a kontrabasista, dudák, sběratel a po dlouhá léta vůdčí osobnost jihočeského folkloru Josef Režný. Původní národopisný kroužek při mládežnické organizaci závodu ČZ Strakonice přijal počátkem roku 1950 název Prácheňský soubor písní a tanců. Do roku 1964 se rozrostl do dnešní podoby: taneční složku doplňují lidová muzika, dudáčtí sólisté a dívčí pěvecká skupina.

Strakoničtí dudáci

Prácheňský soubor zpracovává lidové písně, tance, hudbu a zvykosloví Prácheňska a Pošumaví, v různých stupních jevištní stylizace. Dívčí pěvecká skupina se kromě úprav folkloru věnuje i tvorbě starých mistrů 16. až 19. století.

Soubor uskutečnil stovky zájezdů do více než dvou desítek zemí, doma ve Strakonicích stál roku 1967 u zrodu dnes slavných Mezinárodních dudáckých festivalů.

Domažlická hudební líheň

Domažlická dudácká muzika vznikla v roce 1994 z někdejších absolventů, dnes už vesměs pedagogů zdejší základní umělecké školy. Zakladatelem a kapelníkem Domažlické dudácké muziky je Josef Kuneš, kromě jiného absolvent pražské konzervatoře v oborech kontrabas a hudební skladba a současně ředitel ZUŠ Jindřicha Jindřicha.

Tradice a současnost chodské hudby

Se svými vynikajícími spoluhráči se Josef Kuneš od počátku zaměřil na úpravy písní z horního i dolního Chodska, zejména z Jindřichovy sbírky. Vědomě tak navázal na odkaz slavných chodských předchůdců, zvláště Konrádyho dudácké muziky. Za dobu své existence si však Domažlická dudácká muzika dávno našla vlastní cestu, čerpá z bohatého odkazu skvělých lidových muzikantů, ale precizní a poučenou interpretací i osobitým výrazem je v mnohém překonává.

autor: Zdeněk Vejvoda | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.