Sedmitýdenní velbloudí samička v plzeňské zoo dostala jméno Anissa

10. květen 2017

Anissa, neboli statečná. Tak se jmenuje nový velbloudí přírůstek v plzeňské Zoologické zahradě. Samička se narodila 18. března rodičům Goldie a Mulisákovi a je to statné mládě. Už při narození měla metr a půl v kohoutku. Plzeňská Zoo chová velbloudy od padesátých let minulého století. První odchov se ale podařil až v devadesátých letech.

„Chov velbloudů má v tady dlouhou tradici, odhadem asi padesát let. S příchodem Haštala, což byl alfa samec, kterému se podařilo splodit řadu potomků, se po roce 1994 rozjel v Plzni velkochov velbloudů. Obrok máme od samice Goldie a jejího partnera Mulisáka mláďata, takže doufáme, že za dva roky bude zase další,“ říká ředitel Zoo Jiří Trávníček.

Samice Goldie přivádí na svět mládě skutečně každé dva roky. Anissa je jejím čtvrtým potomkem a celkově devatenáctým mládětem velblouda dvouhrbého v Plzni. U jejího křtu nemohl chybět primátor města Martin Zrzavecký, už jen proto, že Plzeň má velblouda ve znaku. „My jsme rádi, že symbol Plzně je v tak dobré kondici, a těšíme se na to, že bude dělat radost nejen dětem, ale i všem návštěvníkům, kteří do plzeňské Zoo přijdou,“ uvedl primátor Zrzavecký.

Je třeba oživit chov novou krví

Ovšem v Plzni Anissa napořád nezůstane. „Pravděpodobně půjde do české nebo evropské zoo na výměnu. Možná Anissu vyměníme za jinou nepříbuznou samici a rozšíříme tak chov. Plzeňáci milují velbloudy. Spolu se zubry, šimpanzi, žirafami a nosorožci se jedná o dominantní zvíře,“ dodává ředitel Jiří Trávníček.

Anissa se narodila 18. března rodičům Goldie a Mulisákovi a je to statné mládě. Už při narození měla 1,5 metrů v kohoutku

Kde se velbloudí expozice v zoo nachází, upřesňuje mluvčí zahrady Martin Vobruba: „Výběh velbloudů je zasazen do asijských reálií, sousedí s nimi turkmenští osli kulani a také perské gazely. Velbloudi jsou zde velmi populární. Na zimu obrůstají hustou chundelatou srstí, takže vypadají dvakrát tak velcí, a na léto zase vylínají a jsou holí.“

Mezitím ovšem Zoologická zahrada spolu s městem pracuje na jednom z nejzásadnějších projektů ve své historii - Sloni na Mži. Pokud vše půjde jak má a podaří se získat evropskou dotaci, mohli by se sloni zabydlet v Zoo už v roce 2019.

autoři: kos , jik
Spustit audio