Šéfkuchař „v nouzovém režimu“ vaří doma s dětmi. Oblíbený velikonoční recept Radka Pálky
Hodně z nás v současné době využívá služeb firem, které rozvážejí hotová jídla. Jak bychom měli s dovezeným jídlem zacházet? A v jakém stavu by nám mělo být doručeno? Jaká by měla například být jeho teplota a po jak dlouhé době by se mělo dostat z kuchyně ke spotřebiteli?
Na co dát pozor při konzumaci rozvážených jídel? Měl by být pokrm v zataveném obalu? Na to a spoustu dalšího jsme se zeptali šéfkuchaře Radka Pálky.
Myslíte si, že mohou vařit děti? Ano mohou. Přesvědčte se sami! Šéfkuchař Radek Pálka teď tráví doma spoustu času s rodinou a dětmi. A natáčí videa o vaření. To děti baví a všem krásně a smysluplně uteče čas.
Jaký je oblíbený velikonoční recept šéfkuchaře Radka Pálky bez kterého si tyto svátky neumí představit?
Tradiční velikonoční nádivka s uzeným masem
Suroviny: krkovice uzená 300 g, houska (starší) 3 ks, vejce 1 ks, hrst nasekaných kopřiv, 200 ml mléka. Podle potřeby: sůl, pepř barevný drcený, máslo, strouhanka
Postup:
1. Uzené maso vložte do hrnce s vodou tak, aby bylo potopené, a přiklopené ho vařte 1 hodinu. Vývar z masa nevylévejte.
2. Maso nakrájejte na drobné kostky. Rohlíky nakrájejte do mísy, zalijte vývarem nebo mlékem a nechte chvíli nasáknout. Propracujeme rukama.
3. Velkou hrst kopřiv spařte vroucí vodou, sceďte, přelijte studenou vodou a vymačkejte z nich tekutinu. Místo kopřiv můžete použít kadeřavou petržel. Bylinku nakrájejte nadrobno.
4. Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh. K rohlíkům přidejte maso, bylinku, trochu soli a pepře a spolu se žloutky promíchejte. Přidejte našlehané bílky.
5. Máslem vytřenou formu vysypejte strouhankou, náplň rozprostřete do pekáče a vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C a nechte péct asi půl hodiny.
Doba pečení se bude řídit vrstvou, kterou jste do pekáčku vložili.
Šéfkuchařův deník
Povídky, příběhy a historky na blogu Radka Pálky. Prostě vše ze světa kuchyně a gastronomie obecně.
Související
-
„Když mi bylo šest, tak si rodiče vzali do hlavy, že chci být šéfkuchařem,“ směje se Radek Pálka
V pátek 6. března byl hostem Lady Klokočníkové v živém vysílání z rozhlasové kavárny District 5 v Havlíčkově ulici v Hradci Králové od 10:00 hodin šéfkuchař Radek Pálka.
-
Lukáš Čížek: Kuchařina je velká dřina, ale krásná. Z gastronomické olympiády bych moc rád zlato
Dnes budeme mluvit o jídle, vaření, špičkové gastronomii i kuchařské olympiádě, ze které by si rád v únoru 2020 odvezl nejvyšší ocenění, tedy zlato, Lukáš Čížek z Vrchlabí.
-
Michal Vacek: Kuchařinu musíte milovat, jinak budete „vyvaření“. Je to sebevzdělávání na celý život
Dnešním hostem Českého rozhlasu Hradec Králové je muž, který v Londýně vařil pro britskou královnu a dnes vaří pivo v Chlumci nad Cidlinou. Kuchař a sládek Michal Vacek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.