Sehnat spolehlivého brigádníka je problém. Stěžují si některé restaurace a občerstvení na Šumavě

7. srpen 2020 07:20

Bez brigádníků by to v létě někde nešlo. Hlavně v turistických oblastech, kam míří davy návštěvníků. Třeba v Rabí na Klatovsku žije necelých 500 obyvatel, místní hrad ale ročně přiláká kolem 60 tisíc lidí. Přizpůsobit se tomu musejí i místní restaurace a občerstvení. Sehnat spolehlivý personál, který by navíc vydržel celé léto, není vždy jednoduché.

Blízko pod hradem Rabí je obchůdek s občerstvením a suvenýry paní Jaroslavy Liškové. Té se podle jejího vyjádření letos podařilo sehnat brigádníky celkem snadno, vypomohla ale i rodina.

Naopak problémy s brigádníky řeší pan Vít, který už osm let provozuje občerstvení na hradním nádvoří. „Na léto potřebuji tak jednoho dva brigádníky. Jednu dvě sezóny jsem zaměstnával děti kamaráda. Ty byly zlaté, protože tam byla nějaká vazba. Pak u mě pracoval syn, to taky ještě šlo, ale potom když přijdou cizí lidé, tak je to šílené. Nemají absolutně žádnou zodpovědnost. Jdou třeba na párty a druhý den napíšou: ‚Je mi špatně, promiň, nepřijdu.‘ Další věc je, že nemají vůbec žádné návyky z rodiny ani ze školy. Vůbec je úspěch, že přijdou do práce,“ zhodnotil pan Vít.

Brigádníci na zlato

Sezónní nápor návštěvníků řeší s pomocí brigádníků i hospůdka Vypíchnuté vočko na náměstí. „Na place mám dva stálé lidi, a zbytek na sezonu doplňuji brigádníky. Mám tu takové stálice asi čtyři nebo pět let. Ta děvčata mi dohazují i svoje kamarádky, takže já se o to vlastně ani nestarám. Brigádnice jsou místní, znám většinou i jejich rodiče, takže je to tady taková rodina. Je hodně poznat, jak jsou vedení z domova. Mám na to štěstí. Já jsem spokojený, i lidi jsou spokojení, takže děvčatům musím poděkovat,“ popsal majitel hospůdky Tomáš Duda.

„Brigádnice jsou místní, znám většinou i jejich rodiče, takže je to tady taková rodina. Mám na to štěstí. Já jsem spokojený, i lidi jsou spokojení, takže děvčatům musím poděkovat,“ popsal majitel hospůdky Tomáš Duda

Bez brigádníků se neobejde ani zámecká restaurace v nedalekém Hrádku u Sušice. Aktuálně je jich tady pět, většinou studentek z minulých let. „Shání se velmi těžko. Když jsme je hledali, tak nás i spousty těch, kteří nám vypomohli v minulých letech, odmítli. Třeba v kuchyni se nám stalo, že to vzdali a odešli, že ta práce je velmi náročná. Ve službách je to velmi těžké a ani stav, který byl na jaře, a spousty podnikatelů si myslelo, že to zaměstnanosti pomůže, tak to se vůbec nestalo, je to úplně stejné jako před koronavirem,“ řekla Michaela Fremundová z vedení zámeckého areálu.

Všichni oslovení se shodují v tom, že získat spolehlivého a šikovného brigádníka, je prý velké štěstí.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio