Sekačky i křovinořezy na jaře kontrolujte. Zanesený karburátor sami pořádně nevyčistíte

6. květen 2023

Jaro je tady a s ním i každoroční zahradní činnosti. Sekání trávy, vyžínání náletů křovinořezem nebo příprava dřeva na zimu. Pokud jste nechali v zahradních pomocnících se spalovacími motory před jejich zimním uložení benzín, můžete mít zaděláno na problém. Zahradního pomocníka buď nastartujete, ale motor běží nepravidelně nebo ho nenastartujete vůbec.

Servisy zahradní techniky si na jaře na nedostatek práce nemohou stěžovat. Když v karburátorech a nádržích zůstane delší dobu benzín Natural 95, nemusíme zahradní pomocníky nastartovat. Natural 95 obsahuje ekologickou složku, která má vliv na stav hadiček, tvrdnutí membrán v karburátoru, jeho zanesení nebo šlem v nádrži. 

Podle návodu mnoha výrobců by měl současný benzín být ve strojích maximálně měsíc. „Pokud jsme přidali na zimu do benzínu aditiva, mohl by vydržet. Ale aditiv je mnoho druhů a ne všechny jsou kvalitní. Takže je to sázka do loterie,“ říká Michal Zbráš, servisní technik a prodejce zahradní techniky v Plzni na Roudné. Proto je lepší na zimu u všech strojů vyjet palivo nebo použít aspen. I některé vysokooktanové benzíny, které motorům nevadí, mohou obsahovat biosložky, ale vydrží bez problémů v zahradní technice déle než měsíc.

Výměnu můžete provést sami, ale...

Pokud si umíte některé věci v sekačce nebo křoviřezu vyměnit sami, není problém si součástky v servisu objednat a koupit. „Ale typů motorů je velké množství, a proto musíte uvést přesný typ motoru. Nejde říci, že mám Brixový motor a potřebuji nějakou membránu,“ varuje odborník. 

Spočítáte-li čas, výměna v servisu vás vyjde laciněji než odhadování toho, co potřebudete. Zanesený a zalepený karburátor doma dobře nevyčistíte. Jsou na to speciální spreje, které nepoškozují hliník v karburátoru a jeho difuzor. Stojí od 500 do 800 Kč.

Někdy ani to nepomůže a musí se použít ultrazvukové čištění. Stejný problém může být u olejového čerpadla motorové pily, které maže lištu a řetěz, pokud jste v něm na zimu nechali ekologický olej. Ten během odstávky zhrudkovatí a šance, zda se opraví, je skoro 1 : 1 – tedy případná výměna za nové.

Co zkontrolovat

  • svíčku a její odtrh – měl by být kolem 0,5 mm
  • olej
  • vzduchové filtry. Ty se vyplatí vyprat nebo vyměnit. Jejich zanesení může také vést k tomu, že zahradního pomocníka nenastartujete. Nezapomeňte ani na palivové filtry, které mohou být zanesené
  • startovací zařízení – jestli nejsou prodřené startovací šňůry
  • u sekaček i sekací nůž – měl by být naostřený a vyvážený. Jinak se vibrace přenáší na motor, mohou ho poškodit. Velké vibrace mohou uvolňovat spoje, šrouby, může vytékat olej
  • u křovinořezů je důležitá převodová hlava, která se maže speciální vazelínou na bázi molybdenu 

A co zkontrolovat u motorových pil? Poslechněte si v reportáži našeho Hobby magazínu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio