Senioři a hendikepovaní si můžou od středy registrovat výlety z cyklu Dostupná Šumava

21. červenec 2020 14:35

Správa Národního parku Šumava a společnost ČSAD Plzeň připravují podzimní cyklus výletů Dostupná Šumava. Určené jsou pro seniory a lidi se sníženou pohyblivostí. Rezervace výletů začne už zítra ráno. Autobusy budou vyjíždět tradičně ze Sušice a z Vimperku, letos ale poprvé bude nástupních míst mnohem víc.

Pokud se nic nezmění, tak na podzim vyjedou autobusy Dostupné Šumavy opět třikrát do týdne. V úterý a ve čtvrtek ráno to bude tradičně ze Sušice, a ve středu z Vimperku. Letošní novinkou je ale to, že u první varianty můžou lidé nastoupit už i v Přešticích, Klatovech a v Kolinci, a u středečního výletu z Vimperku pak můžou nastoupit i v Plzni, v Nepomuku, Horažďovicích a ve Strakonicích.

V rámci výletů lidé navštěvují vždy stejný okruh. Jde mimo jiné třeba o bývalý kostel a sklářskou hrobku na Hůrce, jezero Laka, rozhlednu na Pancíři, zaniklou vesnici Zhůří, nebo meandry řeky Křemelné. Často jsou to místa, kam nevede veřejná cesta a nesmí se tam jezdit dopravními prostředky. Jediný kdo má výjimku je právě autobus Dostupné Šumavy, který výletníky odveze přímo až na dané místo. Tím pádem i méně pohybliví lidé mají šanci podívat se na hůře dostupné turistické cíle.

Stačí si vybrat termín a zavolat

Rezervace výletu s autobusy Dostupné Šumavy je jednoduchá. Stačí si vybrat termín a pak ideálně zavolat na speciální telefonní číslo, které je pro to určené. Lidé ho najdou třeba na webových stránkách ČSAD Plzeň nebo Národního parku Šumava pod záložkou Dostupná Šumava.

Výlety je možné rezervovat od zítřejší(22.7.) šesté hodiny ranní, a pak až do obsazení všech míst každý pracovní den mezi 6. až 18. hodinou. Další variantou je osobní rezervace, a to přímo v pokladně Centrálního autobusového nádraží v Plzni. Výlety se uskuteční od 1. září do 29. října a určené jsou jen pro seniory nad 65 let a pro lidi se sníženou mobilitou, tedy držitele průkazů ZTP a ZTPP.

Projekt Dostupná Šumava organizuje Správa národního parku Šumava společně se společností ČSAD Plzeň už zhruba 20 let, a patří mezi nestarší, které NP Šumava pořádá.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio