Senioři v Žinkovech se radují z nové zahrady

9. říjen 2019 14:35

Veškeré své jmění odkázala domovu pro seniory v Žinkovech jeho klientka Marie Krejzová. Za skoro milion korun domov postavil novou zahradu.

Senioři v Domově klidného stáří v Žinkovech na Plzeňsku můžou využívat novou zahradu. Stavbu odpočinkového areálu domov zaplatil převážně z peněz, které mu odkázala klientka Marie Krejzová. Ta se do Žinkov přistěhovala v roce 2007 z nedalekých Blovic. V domově pak strávila dalších deset let a zemřela bez dědiců.

„Paní Krejzová k nám přišla z Blovic, byla vstřícná, ochotná klientka, vždy v dobré pohodě,“ vzpomínala na ženu, o kterou v domově v Žinkovech pečovala, tamní zdravotní sestra Eva Šindelářová. Marie Krejzová se do domova přistěhovala ve svých 74 letech. „Na pokoji měla dlouho spolubydlící, také Marii, takže my jsme jim říkali Mařenky,“ přidala vzpomínku i účetní z domova Lenka Špetová. Podle ní se paní Marie se svým záměrem odkázat domovu peníze svěřila až poté, co měla sepsanou závěť.

Chtěla, aby peníze sloužily klientům

Marie Krejzová pracovala celý život jako dětská sestra, vdala se v roce 1960, po pěti letech ale manželství skončilo, pak už se nevdala a děti neměla, své jmění odkázala v závěti domovu. Když předloni ve svých 84 letech zemřela, zdědil domov zhruba 940 tisíc korun. 

„Paní Marie Krejzová chtěla, aby tyto peníze byly použity pro ostatní klienty, my jsme z těchto peněz vybudovali zahradu,“ řekla ředitelka domova Sylva Hajšmanová. „Ve spodní části zahrady jsme vybudovali odpočinkovou plochu, kde jsou lavičky, kašna a cvičící stroje,“ dodala.

Chodníčky jsou bezbariérové

Zahrada je osázená květinami a stromy, chodníčky jsou bezbariérové a dostatečně široké. V altánu, ze kterého je výhled do kraje, si mohou klienti domova vypít kávu. Okolo rostou jedlé keře, třeba angrešt, rybíz nebo borůvky. A nechybí tady ani destička s poděkováním paní Krejzové.

Domov v Žinkovech pečuje o více než sto seniorů, paní Helena nebo pan Vladimír mají z nové zahrady radost. Až bude hezky, vyrazí ven i s chodítkem nebo hůlkou. V budoucnu chce vedení domova zahradu doplnit o další květiny.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio