Seniorská akademie učí, jak nenaletět podvodníkům

14. květen 2022 18:06, aktualizováno

Od začátku roku přibylo internetových podvodů. Plzeňští policisté řeší i několik případů týdně.

Chcete investovat třeba do akcií nebo například do populárních kryptoměn? Pak je na místě velká obezřetnost. Snadno se totiž můžete stát obětí internetových podvodníků. Stačí chvilka nepozornosti, odeslání vlastních platebních údajů a už za chvilku může být na vašem účtu nula. Velice ohroženou skupinou jsou v tomto směru senioři. Právě pro ně existuje v Plzni už několik let Seniorská akademie. Od roku 2015 ji absolvovalo přibližně 700 lidí. Letos už proběhla ve dvou plzeňských obvodech. Řeč byla i o kybernetické bezpečnosti. „Vyhýbám se tomu, abych cokoliv komukoliv odkrýval,“ řekl jeden z účastníků.

Podle Jakuba Sutnara z plzeňského oddělení kybernetické kriminality případů podvodů přibývá. „Na nejrůznější internetové stránky nebo sociální sítě jsou umisťovány inzeráty s nabídkou výhodných investic z různých perspektivních společností, případně kryptoměn, zobrazuje se tam smyšlené zhodnocení,“ vysvětlil. Cílem je donutit oběť při dalším kontaktu k nainstalování programů, umožňujících přístup k  počítači nebo telefonu. Pachatel pak třeba odčerpá finance přes internetové bankovnictví.

Pachatelé jsou v této oblasti stále rafinovanější, přes různé inzertní portály se snaží získat informace o platební kartě. „Lidé by neměli cizím osobám sdělovat žádné citlivé údaje ke své osobě a žádné údaje ze své platební karty, s tím souvisí odesílání bezpečnostních kódů. Neměli by jim umožňovat vzdálený přístup, tím odkrývají všechna data, která v počítači mají,“ varoval policejní mluvčí Ondřej Hodan.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio