Sezona památek začíná konečně v normálním termínu

26. březen 2022 14:12, aktualizováno

Památky Plzeňského kraje ve správě Národního památkového ústavu zahájí po dvou letech pandemie koronaviru sezonu v tradičním jarním termínu. Poprvé se můžou zájemci vydat na prohlídkové trasy v sobotu 2. dubna.

„Ve vstupní expozici máme tady nový portrét Kristiána Valdštejna a jeho manželky a sedmi dětí, jedná se kopii originálu, která je na zámku v Mnichovo Hradišti, kde bylo hlavní sídlo Valdštejnů,“ popsal kastelán zámku Kozel Jan Polívka. „V tuhle chvíli finišují všechny práce, abychom mohli návštěvníkům představit zámek v celé jeho kráse,“ doplnil. „V každém pokoji se umyjí podlahy, utře prach a vyperou závěsy,“ vysvětlila zástupkyně kastelána Karin Hankovcová.

Mírně se zdraží, dětské vstupné naopak zlevní

Kromě stálých prohlídek nabídnou zámky v Plzeňském kraji novinky. Zámek v Červeném Poříčí poprvé zpřístupní předzámčí a Švihov nabídne zážitkový okruh na lodičkách. Koncerty a výstavy chystá opět zámek v Nebílovech, který oslaví čtvrt století otevření veřejnosti. „Pozval bych na výstavu k nežitým devadesátinám malíře Jiřího Kovaříka nebo na koncerty Viléma Veverky, Kateřiny Englichové či Kolegia 1704,“ vyjmenoval kastelán Milan Fiala.

Správa Národního památkového ústavu se musí vyrovnat se zdražením energií i náklady na zabezpečení objektů. „Nevyhnuli jsme se zdražení na hlavních prohlídkových trasách o 10 až 30 korun, ale zlevňujeme dětské vstupenky,“ potvrdil ředitel Národní památkové správy Petr Pavelec. Uprchlíkům z Ukrajiny poskytne NPU vstupné zdarma a připravuje též informace v ukrajinštině na webových stránkách i do tištěných materiálů k prohlídkám.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio