Sezóna začíná, plavčíci jsou na roztrhání

22. květen 2022 09:18, aktualizováno

Najít dostatek kvalifikovaných plavčíků. To je teď úkol pro provozovatele venkovních koupališť. K tomu je potřeba vypustit, umýt a napustit bazény.

Koupaliště Nýrsko před zahájením sezóny

Areály koupališť finišují s přípravami před zahájením sezony. Čistí bazény, upravují okolí a shánějí sezonní brigádníky. Asi největší poptávka je po plavčících, kteří navíc musejí absolvovat i speciální kurzy. Někde ale letos měli problém jejich místa obsadit. Jde totiž o zodpovědnou práci, ke které je potřeba absolvovat speciální kurz. A když nepřeje počasí, zůstanou plavčíci většinou bez výdělku doma, nebo dostanou náhradní práci.

Práce, která dává smysl

„K dnešnímu dni už máme personál na koupaliště zajištěný,“ řekl starosta Nýrska Miloslav Rubáš. Pro provoz tady potřebují 20 brigádníků, z toho 14 plavčíků. Většinou jde o studenty vysokých škol. „Stále přibývají koupaliště a poptávka po plavčících, proto mají i vyšší mzdové nároky,“ popsal starosta. Na nýrském koupališti je potřeba ještě posekat trávu a vyčistit bazén. „Trvá to asi šest dnů a stejnou dobu pak trvá napouštění bazénu,“ uvedl správce areálu Josef Janda.

Studenti dělají plavčíky i v bazénech v Sušici, Klatovech nebo Janovicích nad Úhlavou. Tam má brigádníky na starosti Mirka Zámečníková. „Zájemci jsou. Máme asi sedmičlennou stabilní skupinu. Plavčíci potřebují absolvovat kurz a zkoušky z teorie i praxe, většinou stojí okolo tří tisíc a platí si ho sami,“ objasnila. „Měla jsem několik brigád, ale nebavily mě, tady si přijdu užitečná,“ myslí si janovická plavčice Tereza. Práce je podle ní náročná hlavně psychicky. „Musíte se neustále dívat po lidech a umět včas správně zareagovat,“ popsala.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio