Šikovná seniorka vdechla nový život kronice centrálního plzeňského obvodu

7. únor 2023 17:40, aktualizováno

Centrální plzeňský obvod se po desítkách let vrátil k vedení své kroniky. Velké zásluhy na tom má aktivní seniorka Anna Kocourková.

Paní Anna je nyní dvojnásobnou kronikářkou. Bývalá učitelka v mateřské škole a později bankovní úřednice už roky dokumentuje dění ve svém bydlišti, v Útušicích u Plzně. „Když národní výbor vyhlásil, že se v Útušicích hledá kronikář, doslova jsem uháněla, aby mě někdo nepředběhl. Byla jsem hodně naivní,“ směje se Anna. „Kroniku mi nejprve svěřit nechtěli, zdála jsem se jim moc mladá, bylo mi tehdy jen dvacet čtyři let. Ale protože se nikdo jiný nepřihlásil, nakonec jsem ji do péče dostala.“

Na kroniku centrální části Plzně desítky let sedal prach, poslední zápis pocházel v době, kdy ji vedení obvodu objevilo, z roku 1991. Vedl ji redaktor Karel Vendler, jeho činnost byla ale – jak je uvedeno v textu knihy – z rozhodnutí rady orgánu zastavena. Následovala třicetiletá pauza. Anna Kocourková teď ale kronice vdechla nový život.

Poté, co Anna přijala nabídku na vedení kroniky, vrhla se do práce. Musela zpětně dohledat, co důležitého se za tři desítky let v centrálním obvodu událo. „Trávila jsem hodiny v archivu i vědecké knihovně. Co jsem potřebovala, jsem si ofotila a následně doma přetáhla do počítače. Všechny články, z jejichž výstřižků se kronika skládá, jsem přečetla,“ popisuje paní Anna. Když posbírala potřebný materiál, musela ho ještě roztřídit, následně sestříhat, poskládat a nalepit na jednotlivé stránky. „Chybějící informace jsem doplňovala zhruba tři čtvrtě roku. Byla to skutečně mravenčí práce, ale přinesla mi spoustu radosti."

Anna Kocourková bude ve vedení kroniky pokračovat i nadále. Kroniku centrálního plzeňského obvodu si zájemci mohou prohlédnout v přízemí obvodní radnice v sadech Pětatřicátníků. Ve vybraných dnech je k vidění v kontaktním místě pro seniory.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio