Silničáři kvůli opravě uzavřeli serpentiny na hlavní silnici u Plas

1. červenec 2019 10:35

Na dopravní komplikace se musí připravit řidiči, kteří ode dneška pojedou po silnici první třídy mezi Plzní a Mostem. Zhruba tří kilometrový úsek nad městem Plasy se kvůli rekonstrukci na dva měsíce uzavře.

„Oprava spočívá jednak v kompletní rekonstrukci vozovky technologií recyklace podkladních vrstev za studena na místě a následném obnovení všech vrstev vozovky a samozřejmě pročištění příkopu. Inkriminovaný úsek začíná od křižovatky na Žebnici až k čerpací stanici nad Plasy,“ vysvětlil Zdeněk Kuťák, šéf plzeňské pobočky Ředitelství silnic a dálnic.

„Čekají nás de facto dvě uzavírky, které se odvíjejí od toho, jak těžká vozidla to budou. Vozidla do 7,5 tuny a autobusy budou moci využít objížďku Plasy –Babina – Kopidlo a Hadačka. Pro vozidla nad 7,5 tuny vede objízdná trasa přes Plzeň, Rokycany, Břasy, Kozojedy a Kralovice. Tato trasa je sice delší, ale nic optimálnějšího se nám zajistit nepodařilo,“ uvedl Zdeněk Kuťák.

Čtěte takéUzavírka Plasy – Žebnice a výluka na trati 1. 7. – 31. 8. 2019

Jiné řešení by uvítal starosta Plas Zdeněk Hanzlíček: „Z mého pohledu by bylo lepší, kdyby tu byl střídavý provoz. Domnívám se, že řidiči nákladních aut nebudou dodržovat ty dané objížďky a budou jezdit i přes komunikace třetí třídy, a ty jsou poměrně úzké. Bohužel už je ale rozhodnuto, takže dojde k uzávěrce.“

Střídavý provoz není možný

Podle Zdeňka Kuťáka z ŘSD ale v tomto případě střídavý provoz není možný. „Částečné uzavírky, kde můžeme řídit provoz semafory, realizujeme pouze při výměně asfaltových vrstev. Pokud vyměňujeme už celou konstrukci vozovky, to znamená i podkladní vrstvy, tak tam je už rozsah prací takový, že projíždějící provoz by ohrožoval provádění prací i vlastní pracovníky. Nebylo by to bezpečné ani pro projíždějící provoz,“ vysvětlil Zdeněk Kuťák.

Oprava serpentin vyjde na 50 milionů korun a měla by být hotová do konce letošního srpna. Podle vedení města i kláštera by uzavírka silnice neměla nijak dramaticky ovlivnit letní turistickou sezónu.

Předmětem prací je oprava silnice I/27 v úseku od pracovní spáry před křižovatkou se silnicí III/0274 do pracovní správy za ČS PHM ve městě Plasy. Oprava spočívá ve výměně asfaltových vrstev. V úsecích, kde se nachází výrazné poruchy bude provedena výměna celé konstrukce vozovky nebo recyklace podkladních vrstev za studena na místě. Dále bude provedeno pročištěním systému odvodnění komunikace a seříznutí krajnic. Celková délka opravy je 3121 m.

Během opravy budou stanoveny objízdné trasy. Řidiči osobních aut, malých náklaďáků do 7,5 tuny a autobusů budou uzavřený úsek obousměrně objíždět po silnicích od plaského kláštera přes Babinu a Kopidlo do Hadačky, kde se napojí na silnici první třídy Plzeň - Žatec.

Řidiči větších nákladních aut a kamionů budou úsek objíždět přes Rokycansko. Vozidla nad 7,5 tuny budou směrována na objížďku Plzeň – Rokycany – Břasy – Kozojedy – Kralovice. 

(zdroj: ŘSD)

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio