Silničáři se připravují na zimu. Ve Stříbře mají čtyři sklady naplněné solí a štěrkem

2. říjen 2021 20:35, aktualizováno

Na každou zimu je potřeba pečlivá příprava. Silničáři v Plzeňském kraji už plní sklady posypovou solí a štěrkem. V zimě totiž udržují přes 5 tisíc kilometrů silnic. Na zimní sezónu je třeba připravit i vozy.

Silničáři Plzeňského kraje popisují svou práci jako nekonečný příběh nebo začarovaný kruh. Zatímco na jaře a v létě udržují a opravují silnice, na podzim, tedy právě v současné době, se začínají postupně připravovat na zimní sezónu.

Silničáři ve Stříbře, kteří se starají o tachovský region, mají na použití v zimě připraveno 600 tun posypové soli. Počítá se však s tím, že během zimy bude nutné posypovou sůl ještě dovážet. „Spotřeba soli se s průběhem zimního počasí strašně mění. Může se nám stát, že jeden rok je spotřeba za kraj 10 tisíc tun a druhý rok je spotřeba 25 tisíc tun,“ uvedl hlavní dispečer zimní údržby Plzeňského kraje Jiří Slapnička. Ve Stříbře mají připravenou i drobnou kamennou drť pro zimní posyp.

Také sypací vozy se musí připravit

Aktuálně také probíhají opravy vozů, které budou v zimě provádět údržbu vozovek. Staré korby se vyvařují tak, aby byly v lepším stavu. „Sůl a železo sypacího vozidla nejde dohromady, proto se vozy musí udržovat,“ poznamenal opravář strojů Jaroslav Krýsl.

Na Tachovsku je na zimu připraveno 17 aut, která jsou zapojena do zimních okruhů. Další dvě auta jsou záložní. Ještě začátkem října by se měly dodělávat letní údržby silnic. „Během října musíme všechny letní nástavby sundat a nasadit zimní nástavby a vyzkoušet je," dodal Jiří Slapnička.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio