Silničářům začne období zimní údržby. Na mráz a sníh jsou připraveni

31. říjen 2022 16:31, aktualizováno

1. listopadu začíná silničářům období zimní údržby, které skončí až příští rok v březnu. Na chladné počasí a odklízení sněhu jsou připraveni. V celém regionu udržují přes pět tisíc kilometrů silnic.

Silničáři v Plzeňském kraji se na zimu připravují už v srpnu. Tehdy probíhají plány na zimní údržbu. V září se plány odsouhlasují a v říjnu se letní technika mění na zimní. Musí se připravit sypací vozy a probíhají jejich opravy.

V kraji bude k dispozici 123 pohotovostních posypových vozů. Z toho 80 je chemických, 22 inertních a zbylé vozy jsou záložní pro doby kalamitních stavů.

Na 1. listopadu, kdy začíná sezóna zimní údržby, jsou silničáři připraveni. Sklady jsou naplněny posypovým materiálem na sto procent. Aktuálně mají připraveno kolem 25 tisíc tun posypové soli a přibližně stejné množství inertního materiálu, posypové drti.

Ceny posypů šly nahoru

Posypový materiál naskladňovali silničáři ještě za letních cen. „Naváželi jsme za 1 600 korun bez daně. Až budeme doplňovat v zimě po odebrání určitého množství, tak to bude za 2 450 korun,“ sdělil ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Radek Šíma. Jde o nárůst 850 korun bez daně na jedné tuně. To se určitě projeví v nákladech na zimní údržbu.

Sjízdnost silnic v zimě kontrolují dispečerské stanice. Šest stanovišť využívá zdrojů, které poskytují informace o vývoji počasí a sledují také online kamery měst a obcí. „Máme už i náš více se rozvíjející kamerový systém, kde naše kamery jsou osazené na místech, která jsou náročná na zimní údržbu a potřebujeme vidět, jak to na místech vypadá,“ doplnil Radek Šíma.

autoři: Jakub Kabourek , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio