Silnice mezi Plzní a Třemošnou bude mít čtyři proudy

28. červen 2019 14:35

Cestu z Plzně ve směru na Most usnadní řidičům nová čtyřproudová silnice. Její stavba začala včera.

Na okraji Plzně začala stavba další důležité silnice. Cestu z Plzně ve směru na Žatec, Most a Teplice usnadní nová čtyřproudová vozovka od cedule PLZEŇ až skoro po Třemošnou. Dosud tu Ředitelství silnic a dálnic vykácelo stromy a srovnalo terén. Archeologové mezitím objevili na místě zaniklou středověkou vesnici Borek. Teď ale zbytky Boru zase zmizí pod novou silnicí.

Podle ředitele plzeňské oblasti Ředitelství silnic a dálnic Zdeňka Kuťáka byl tento úsek, dosud jen dvouproudový, místem častých nehod. „Tento inkriminovaný úsek navazuje na čtyřproudovou kapacitní komunikaci na konci města Plzně a propojuje ji s dalším nově vybudovaným úsekem, kterým je obchvat Třemošné. Projíždí tady asi kolem 16 až 17 tisíc vozidel během čtyřiadvaceti hodin. Stávající dvouproudová komunikace je nebezpečná, docházelo tady k fatálním dopravním nehodám,“ uvedl Kuťák.                                          

Silnici překlene lávka

Silnice také narušuje oblíbenou rekreační oblast kolem Boleveckých rybníků, po které se pohybují cyklisté i pěší. „Podstatné je, že součástí projektu je zrušení bariéry mezi jednotlivými částmi rekreační oblasti kolem Seneckého a Kamenného rybníku,“ popsal náměstek primátora Michal Vozobule s tím, že silnici i železnici podle nového projektu překlene lávka.

„Dva původní pruhy zůstanou a dva pruhy nové vzniknou rekonstrukcí silnice I/ 27, ta bude klasicky směrově oddělena svodidly ve středu,“ řekl Petr Živnůstka za sdružení firem, které budou silnici stavět.

Objížďky nebo velkých dopravních omezení se řidiči obávat nemusí, během stavby bude v místě rychlost omezena padesátkou a plánují se lokální omezení v rámci pěti stavebních fází. První vozidla vjedou na novou komunikaci příští rok v říjnu.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio