Silný vítr ulomil těžký kříž ze špičky kostela v Sokolově. Zázrakem nespadl a zůstal viset na hromosvodu

21. únor 2022 09:15

Věž kostela v Sokolově v sobotu přišla o špici s litinovým křížem. Ulomil ji poryv větru a kříž pak zůstal viset na hromosvodu.

Hasiči v Karlovarském kraji prožívají velmi náročné dny v souvislosti se silným větrem, se kterým se kraj potýká už od minulého týdne. Vítr láme stromy, bere střechy a v Sokolově dokonce v sobotu odpoledne zlomil těžký litinový kříž na kostele.

„Poryvem větru se kříž ulomil ze špičky věže kostela v Sokolově a poté zůstal viset na hromosvodu,“ informoval mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Hasiči se z výškové techniky pokusili kříž zajistit, v padesátimetrové výšce ale kvůli stále silnému větru nebylo možné z výškové techniky bezpečně pracovat. Dva hasiči lezci proto vylezli až na špičku věže, kde ulomený kříž zajistili tak, aby nedošlo k jeho dalšímu posunu.

Až se zlepší počasí, bude nutné kříž sundat dolů a poté opět usadit. Zásah hasičů v Sokolově trval několik hodin. „Stalo se to, co se nestalo za posledních 140 let, co věž stojí. Ulomil se vrcholový kříž, zázrakem nespadl dolů, ale zůstal viset na hromosvodu. Hasiči říkali, že ulomená část váží asi 200 kilogramů,“ řekl farář Petr Bauchner.  

Kdy se kříž na špičku kostela vrátí, není jasné. Meteorologové totiž už v neděli opět varovali před dalším siným větrem. Ten nárazech může mít rychlost nad 65 kilometrů v hodině a na horách kolem 90 km/h, výstraha platí do úterního rána.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio