Silný vítr, zvýšené hladiny řek a popadané stromy. I to včera přinesl přechod studené fronty

24. únor 2020 07:20

Kromě silného větru s sebou studená fronta přinesla i déšť. Hasiče zaměstnávaly popadané stromy, a jak předpovídali meteorologové, zvedaly se i hladiny některých řek. Otava se dokonce krátce dostala na druhý povodňový stupeň.

Nejdříve se na první povodňový stupeň dostala řeka Vydra v Modravě a Křemelná ve Stodůlkách. Obě tyto řeky už jsou podle aktuálních informací bez povodňového stupně. Řeka Otava v Rejštejně ve čtyři hodiny ráno mírně přesáhla i hranici druhého povodňového stupně, ale prakticky hned zase klesla na první stupeň. První povodňový stupeň stále ještě platí na řece Otavě v Sušici. Podle hydrometeorologů budou během dne hladiny všech zmíněných řek klesat.

Náročný den a noc mají za sebou hasiči, kteří od včerejšího odpoledne vyjížděli k více než sto případům. Většina z nich byly a jsou k popadané stromy. Například před šestou hodinou odstraňovali stromy v Palvínově na Hartmanicku nebo ve Skelné Huti na Rokycansku. Nejvíc výjezdů k popadaným stromům a větvím měli na Klatovsku, a to nejen na Šumavě, jako třeba v Prášilech nebo Rejštejně, ale třeba i v Klatovech, v Horažďovicích nebo v Sušici. Větší počet popadaných stromů včera odpoledne bylo i na Tachovsku. Obecně se dá říci, že stromy a větve zaměstnávaly a zaměstnávají hasiče prakticky po celém kraji.

Hasiči zasahovali i u několika požárů

Ve čtyřech případech způsobily větrné víry, v kombinaci se špatným čištěním, požáry komínových těles v rodinných domech. Dvakrát v Nalžovských Horách na Klatovsku, jednou v Nýřanech na Plzeňsku a další v Únehlech na Tachovsku, kde se vzňala také střecha.

Silný vítr zaměstnal také energetiky, kterým se podle mluvčí společnosti ČEZ Soni Holingerové dařilo poruchy průběžně opravovat. Aktuálně skupina eviduje osm poruch na vysokém napětí. Bez proudu je zhruba stovka domácností s tím, že nejvíce poruch řešili energetici na Rokycansku a Tachovsku.

Podle meteorologů nejsilněji foukalo v neděli mezi 17. až 18. hodinou, kdy na Přimdě naměřili nárazy větru 29 m/s, tedy 107 km/h. Na ostatních stanicích to bylo kolem 20 až 26 metrů za sekundu. Silný vítr se pak ještě vrátil kolem 22. hodiny, to už ale těchto hodnot nedosahoval.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio