Silvestrovská noc: První miminka, ale i nehody, úrazy a rušení nočního klidu

1. leden 2022 19:10, aktualizováno

Máme za sebou silvestrovskou noc, která z pohledu záchranářů nebo hasičů patří mezi obávané. Loni oslavy příchodu nového roku omezila přísná protiepidemická opatření včetně zákazu vycházení. Také tentokrát platila různá omezení, přesto noční oslavy zakázané nebyly. Jakou noc tedy zažil Plzeňský kraj?

Prvním miminkem v Plzeňském kraji je Emily, která se narodila minutu po půlnoci ve Fakultní nemocnici Plzeň. Holčička váží 3080 gramů a měří 48 centimetrů, informovala mluvčí fakultní nemocnice Gabriela Levorová.

V 0:56 se v Klatovech narodil Martin, váží 3240 gramů a měří 49 centimetrů. Informoval o tom mluvčí nemocniční skupiny NPK Jiří Kokoška.

V soukromé Mulačově nemocnici v Plzni se prvním dítětem letošního roku stal ve 12:54 Sebastián Max s porodní váhou 3430 gramů, řekla mluvčí nemocnice Eva Milerová.

Silvestrovské oslavy byly v Plzeňském kraji rušné zejména z pohledu zdravotnických záchranářů, kteří v noci vyjížděli ke stovce událostí. Policii zaměstnalo zejména drobné rušení pořádku. Relativně klidnou noc pak měli hasiči.

Výjezdy záchranářů nejčastěji k úrazům

Podle mluvčí plzeňské záchranné služby Márie Svobodové přelom roku tentokrát záchranáře opravdu zaměstnal. "Během noci vyjížděli ke 100 případům, po půlnoci celkem k 50 událostem v celém kraji. Nejčastější byly úrazy, a to 27 událostí. Nejzávažnější byl pád z výšky v Domažlicích, kde musela zasahovat letecká záchranná služba a 35letou ženu transportovat na emergency fakultní nemocnice Lochotín," uvedla Svobodová.

Záchranáři pomáhali na Tachovsku i muži popálenému od pyrotechniky, kterému petarda zasáhla obličej. Podle Svobodové ho převezli do popáleninového centra v Praze na Vinohradech.

Při dopravní nehodě v Plzni zemřel osmatřicetiletý řidič audi. V ulici U Prazdroje vyjel mimo komunikaci a narazil do sloupu veřejného osvětlení. I přes snahu záchranářů musel lékař konstatovat smrt řidiče.

Noc se neobešla bez roztržek mezi lidmi, záchranáři spolu s policií vyjížděli k deseti případům napadení. Letecká záchranná služba zasahovala během noci dvakrát, uvedla Svobodová.

Policie v Plzeňském kraji podle mluvčí Michaely Reindlové mezi 22:00 a 07:00 přijala 118 oznámení. "Ve většině případů se jednalo o rušení nočního klidu a drobná narušení občanského soužití. Žádnou závažnou trestnou činnost neevidujeme," uvedla.

Podle řídícího důstojníka krajských hasičů byla novoroční noc vcelku klidná a obešla se bez závažnějších událostí, řekl dnes ráno.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio