Silvestrovská pikantérie. Kus ostřejšího masa poslední den v roce
Ovar, jednohubky nebo chlebíčky na Silvestra určitě nemohou chybět. Nabízíme ještě další možnost, jak obohatit silvestrovský stůl. A třeba vám to tak zachutná, že si to připravíte i jindy během roku.
- 4 plátky uzené vepřové krkovice bez kosti po 120 g nebo
- 4 plátky syrové vepřové krkovice bez kosti po 150 g
- 2 lžíce sádla
- sůl
- Na marinádu: 2 vejce
- 2 lžíce solamylu
- 4 lžíce ostrého kečupu
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ½ lžičky chilli
- 1 lžíce majoránky
Do rozšlehaných vajec vmícháme kečup, solamyl, utřený česnek, sladkou papriku, chilli, majoránku a vše dobře promícháme. Do této směsi naložíme nejméně na 3 hodiny plátky uzeného masa. Jestliže budeme tento pokrm připravovat ze syrového masa, tak ho nejprve naklepeme a osolíme.
V pánvi rozpálíme sádlo a připravené marinované maso na něm z obou stran opečeme. Na opečeném mase se utvoří pikantní krusta, maso zůstane šťavnaté.
Příloha: chléb, brambory v různých úpravách, zeleninové saláty, nakládaná zelenina
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…
Jan Pokorný, projektový manažer ČRo


Tulák po hvězdách
Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.