Silvestrovská pikantérie. Kus ostřejšího masa poslední den v roce

Ovar, jednohubky nebo chlebíčky na Silvestra určitě nemohou chybět. Nabízíme ještě další možnost, jak obohatit silvestrovský stůl. A třeba vám to tak zachutná, že si to připravíte i jindy během roku.

Ingredience
  • 4 plátky uzené vepřové krkovice bez kosti po 120 g nebo
  • 4 plátky syrové vepřové krkovice bez kosti po 150 g
  • 2 lžíce sádla
  • sůl
  • Na marinádu: 2 vejce
  • 2 lžíce solamylu
  • 4 lžíce ostrého kečupu
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • ½ lžičky chilli
  • 1 lžíce majoránky

Do rozšlehaných vajec vmícháme kečup, solamyl, utřený česnek, sladkou papriku, chilli, majoránku a vše dobře promícháme. Do této směsi naložíme nejméně na 3 hodiny plátky uzeného masa. Jestliže budeme tento pokrm připravovat ze syrového masa, tak ho nejprve naklepeme a osolíme.

V pánvi rozpálíme sádlo a připravené marinované maso na něm z obou stran opečeme. Na opečeném mase se utvoří pikantní krusta, maso zůstane šťavnaté.

Příloha: chléb, brambory v různých úpravách, zeleninové saláty, nakládaná zelenina

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka