Silvestrovská pikantérie. Kus ostřejšího masa poslední den v roce

Ovar, jednohubky nebo chlebíčky na Silvestra určitě nemohou chybět. Nabízíme ještě další možnost, jak obohatit silvestrovský stůl. A třeba vám to tak zachutná, že si to připravíte i jindy během roku.

Ingredience
  • 4 plátky uzené vepřové krkovice bez kosti po 120 g nebo
  • 4 plátky syrové vepřové krkovice bez kosti po 150 g
  • 2 lžíce sádla
  • sůl
  • Na marinádu: 2 vejce
  • 2 lžíce solamylu
  • 4 lžíce ostrého kečupu
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • ½ lžičky chilli
  • 1 lžíce majoránky

Do rozšlehaných vajec vmícháme kečup, solamyl, utřený česnek, sladkou papriku, chilli, majoránku a vše dobře promícháme. Do této směsi naložíme nejméně na 3 hodiny plátky uzeného masa. Jestliže budeme tento pokrm připravovat ze syrového masa, tak ho nejprve naklepeme a osolíme.

V pánvi rozpálíme sádlo a připravené marinované maso na něm z obou stran opečeme. Na opečeném mase se utvoří pikantní krusta, maso zůstane šťavnaté.

Příloha: chléb, brambory v různých úpravách, zeleninové saláty, nakládaná zelenina

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…

Jan Pokorný, projektový manažer ČRo

Jack London Tulák po hvězdách

Tulák po hvězdách

Koupit

Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.