Silvestrovské oslavy vypadaly jinak ve městech a jinak na venkově

Oslavy, jak je známe dnes, mají svůj počátek v 19. století. Všeobecný rozvoj v Evropě dal vzniknout mnohým luxusním restauracím a hotelům. A právě díky podnikavým majitelům se zrodily bujaré oslavy s množstvím jídla, pití a tučnými zisky.

Ve městech se takové oslavy rozšířily velmi rychle. To na venkově vše vypadalo jinak. Připomínal se svatý Silvestr, patron domácího zvířectva a dobré úrody.

Stavení obcházely ometačky, které přály vše dobré a symbolicky ometaly plotny, aby v dalším roce dobře hořely. Dveře do domu se nechávaly otevřené, aby odešlo vše zlé a muselo být uklizeno.

Také dluhy se vracely. Nový rok se zkrátka začínal doslova s čistým stolem. A abych nezapomněla, pro štěstí se jedl ovar s křenem.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.