Sinéad O´Connor: Nothing Compares 2 U

26. července 2023 obletěla svět zpráva, že irská zpěvačka Sinéad O´Connor byla ve svém londýnském bytě nalezena bez známek života.

I když ji svět znal především z jejího klipu k písni Nothing Compares 2 U, v němž roztesknila milióny diváků, její projevy na veřejnosti byly vnímány velmi kontroverzně, i když jí často vývoj situace dal za pravdu.

Hit Nothing Compares 2 U napsal americký zpěvák Prince. Původně ho na své jediné album zařadila americká skupina The Family, ale svět zná verzi, kterou nazpívala právě irská zpěvačka Sinéad O'Connor. Píseň dostala více smyčců, pevný rytmus a logickou harmonii. Ale také nezapomenutelný klip. Téměř dohola ostřihaná Sinéad O'Connor je zabírána zblízka jako detail jejího okatého obličeje. Píseň je nářkem nad ztracenou láskou. Sinéad však na začátku třetí sloky začne plakat, protože si vzpomněla na problematické vztahy s vlastní matkou, která ji v dětství tyranizovala a která zahynula při autonehodě. V roce 2015 uvedla Sinéad O´Connor na svém facebookovém profilu, že již tuto píseň nebude zpívat.

Vyrostla v irském hrabství Dublin. V minulosti otevřeně hovořila o svých psychických problémech. Trpěla bipolární poruchou a maniodepresívními stavy a byla několikrát hospitalizována. Svoji pověst ženy jdoucí svou cestou potvrdila například na konci roku 1992, kdy veřejně roztrhala fotografii papeže po skandálech katolické církve se zneužíváním nezletilých. Celý svůj život se potýkala s psychickými problémy a během svého života učinila několik pokusů o sebevraždu. Bulvární média ji neustále sledovala, její čtyři manželství, čtyři rozvody a čtyři děti. Její náhlá smrt v pouhých 56 letech přinesla mnoho nezodpovězených otázek.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio