Situace v automobilovém průmyslu se zlepšuje. Firmy obnovují výrobu

13. leden 2022 14:35

Po obnovení dodávek dílů pro automobilky se lepší situace i ve firmách navázaných na autoprůmysl. Například firma WITTE v Nejdku na Karlovarsku, jeden z největších výrobců zámkových systémů do aut, kompletně obnovila výrobu.

Výpadek až 300 lidí ve výrobě kvůli onemocnění covid-19 nebo zavádění kurzarbeitu kvůli nedostatku čipů – s tím se v loňském roce potýkala nejdecká firma WITTE, která vyrábí zámkové systémy do aut. V Karlovarském kraji je to druhý největší zaměstnavatel.

„Prodeje společnosti klesly v posledním kvartálu roku 2021 řádově o 15 až 20 procent. Museli jsme kvůli tomu upravit i personál v oblasti výroby. V první fázi jsme pracovali s personálními agenturami tak abychom optimalizovali počet lidí ke stavu odvolávek, které jsme v té době měli,“ uvedl ředitel firmy Tomáš Michal. 

Teď se podle něj situace na automobilové trhu zlepšuje, a tím i ve výrobních halách v Nejdku: „Naši největší zákazníci postupně oficiálně ohlašují, že se jim daří tu krizi kolem čipů řešit. Nyní očekáváme, jestli se to v zákaznických odvolávkách opravdu potvrdí.“

Pozitivní dopad to má už teď ve výrobě. „Nemusíme ani tolik pracovat s tím nepopulárním kurzarbeitem, který jsme museli realizovat v době, kdy jsme měli zaměstnanců více, než bylo odvolávek. Teď vyrábíme v Nejdku téměř 50 technických variant různých produktů. Zásobujeme něco přes 400 zákazníků po celém světě,“ dodal ředitel Michal.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio