Skauti z Domažlic pomáhají v době nouzového stavu seniorům a handicapovaným

30. březen 2020 15:35

Velká vlna solidarity se zvedla v Česku po vyhlášení nouzového stavu kvůli koronaviru. Někteří lidé šijí roušky, další pomáhají seniorům nebo lidem s postižením. Právě ti můžou třeba v Domažlicích zavolat na městský úřad na krizovou linku. Jejich požadavky vyřídí buď sociální pracovnice, nebo skauti, se kterými město spolupracuje.

V současnosti seniorům z Domažlic a Havlovic pomáhá osm proškolených skautů a další dva se zaučují. „Jsou starší 18 let a splňují podmínky, že nebyli po 1. únoru v Itálii a ostatních rizikových zemí, a nepřišli s nikým z rizikové skupiny do kontaktu,“ řekl místopředseda okresní rady Junáka v Domažlicích Břetislav Krejsa.

Skauti dostávají seznam požadavků od městského úřadu a sami si vyberou, komu pomůžou. Dodržují přitom přísná hygienická pravidla. „Vždy nosí jednorázové rukavice, roušku a samozřejmě také skautský šátek, protože je důležité, aby senioři neměli obavu z toho, kdo za nimi jde. Naši dobrovolníci navíc dostávají i dezinfekci, aby byli sami chráněni,“ dodal Břetislav Krejsa.

Spolupráce skautů a sociálních pracovnic v Domažlicích funguje

Senioři a handicapovaní lidé mohou své požadavky volat na krizovou linku na městský úřad v Domažlicích. Nejvíc telefonátů je zatím kvůli nedostatku roušek. „Když třeba volá roztřesený devadesátiletý člověk, že nemá jednu roušku, tak vyrážíme ihned, protože ho chceme vidět, zda nepotřebuje i jinou pomoc. Ale když potřebují nakoupit, vyzvednout léky, vyvenčit psa a podobně, tak tu jejich zakázku předáváme dál právě skautům. Kdo se na nás obrátí, tak toho určitě nenecháme ve štychu,“ vysvětlila vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví na domažlické radnici Ilona Jelínková.

O pomoc můžou senioři nebo lidé se zdravotním postižením z Domažlic a Havlovic volat na číslo 702 269 832. Zájemcům je k dispozici během pracovních dnů od 8:00 do 15:00 hodin.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio