Skiareály na Železnorudsku počítají ztráty. V provozu byly jen pár dní

Běžně by touto dobou, během probíhajících plzeňských jarních prázdnin, byly sjezdovky na Šumavě plné školáků. Letos je vše jinak a vlekaři doufají, že své živobytí budou schopni zachránit pro další roky.

Skiareál Špičák na Železnorudsku má zasněžené sjezdovky. Nikdo si na nich však zimních sportů neužívá. „Letošní sezóna by byla nádherná. Takové podmínky k výrobě technického sněhu jsme neměli už 15 let,“ popsal svůj smutek ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Skiareál byl během sezóny v provozu jen sedm dní v prosinci.

Špičák na Šumavě

Během posledních dvou měsíců nebylo jisté, zda se sjezdovky budou moci otevřít, a tak provozovatelé intenzivně zasněžovali. „Bohužel to bylo vždy tak, že vláda nám to řekla až tehdy, když jsme museli být připraveni, takže nás to stálo na nákladech spousty peněz,“ dodal Vladimír Kasík.

Důležitým podpůrným programem, o který středisko zažádalo, je COVID – SPORT III Lyžařská střediska. Pokud by skiareál tuto kompenzaci obdržel, dožil by další sezóny. Plánovanou stavbu nového zázemí a další investice musí ale areál o několik let odložit.

Potížím čelí také skiareál Alpalouka

Skiareál Alpalouka, tělovýchovné jednoty Tatran Železná Ruda, byl v provozu pouhé dva dny. Zasněžování provozovatele přišlo na více než tři čtvrtě milionu. „Je to situace velmi špatná pro naší malou tělovýchovnou jednotu, která vychovala několik reprezentantů,“ řekl Václav Nový z vedení skiareálu Alpalouka.

Špičák na Šumavě

Žadatelům, kteří splňují podmínky, začne stát vyplácet podporu v dohledné době. O podporu můžou skiareály žádat ministerstvo průmyslu a obchodu elektronickou cestou do 18. března. Celkem je v tomto podpůrném programu miliarda korun.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio