Sklizeň jahod na Plzeňsku bude dobrá. Pěstitele nezastavilo ani sucho

Sucho v České republice pokračuje už šestým rokem. Projevuje se v úbytku podzemních, ale i povrchových vod. Dopady na svých polích a záhonech pociťují hlavně sadaři, farmáři a další pěstitelé. Někteří zemědělci proto budují speciální závlahy.

„To sucho je extrémní už několik let po sobě. Musíme zavlažovat od počátku dubna. V minulých letech jsme začínali déle. Je to rok od roku horší,“ řekl Oldřich Kříž, majitel jahodárny v Plzni.

Zavlažovací systém pochází z Izraele. Každá řada jahod má svoji vlastní hadičku pět centimetrů pod úrovní země, říká se tomu kapková závlaha. Spotřebuje se zhruba jedna třetina vody, oproti běžné závlaze horem. „Je to úspora energie na čerpadlo. Uličky se navíc udržují v suchu. Roste méně plevele, je tak méně práce s postřiky, i méně ruční práce s jeho odstraňováním,“ vysvětlil Oldřich Kříž.

Plevel roste především mezi jahodami a právě v těchto dnech se musí odstranit. „Jsou místa, kde je plevelu méně, to jde rychle. Pak najdete horší místa, více plevelu s hlubokými kořeny, tak se zdržíte,“ popsala paní Blanka, která je prakticky celý den ve dřepu s ohnutými zády. „Je to znát. Čím je člověk starší, je to namáhavější,“ postěžovala si.

Koronavirus jahodárnu nepostihl

Díky pokusu, který tady letos dělají, ale možná v budoucnu ruční pletí plevele nebude nutné. „Vysázeli jsme pokusně jahody tzv. na hrůbek - zvýšený záhon do dvou řádků s fólií. Ta by měla navíc i zabránit odparu vody a bude se moci i méně zalévat. To bude další úspora,“ vysvětlil pěstitel Oldřich Kříž.

Koronavirová krize jeho firmu nepostihla. „Pracujeme tak, jako v jiných letech. Pouze dodržujeme nařízená hygienická opatření. Zatím je i dostatek pracovníků, protože jejich domácí pracoviště uzavřela výrobu, třeba na Borských polích. Otázkou je, jak to bude, až se tyto firmy rozjedou,“ dodal Oldřich Kříž.

Úrodu očekávají v jahodárně průměrnou až dobrou, je nasazeno značné množství květů. Nic naštěstí nepomrzlo. První jahody se začnou sklízet koncem května, vrchol přijde kolem 10. června.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio