Škodí olovo ve rtěnkách? Zapomeňte na nesmyslné domácí testy

7. březen 2017

Do rtěnek se přidává řada látek včetně UV filtrů, které známe spíše z opalovacích krémů. Některé přísady mohou být z pohledu zdravotních rizik problematické. Vzrušené debaty mezi lidmi vyvolal výskyt olova, které výrobci do rtěnek cíleně nedávají. Kde se tam tedy vzalo? A je opravdu důvod k obavám?

Chemik by se smál


Varování před výskytem olova ve rtěnkách se začalo lavinovitě šířit asi od roku 2003, a to zejména prostřednictvím e-mailů. Téma se během několika let stalo natolik populárním, že kanadská novinářka Gillian Deaconová dokonce svou knihu o kosmetice z roku 2011 nazvala „Ve rtěnce je olovo“. Kniha se stala bestsellerem a byla přeložena do několika jazyků včetně češtiny.

Mezi lidmi dodnes kolují různé verze e-mailů, které varují před konkrétními značkami rtěnek a doporučují jednoduchý test, který má olovo ve rtěnce odhalit. Máte si rtěnku lehce nanést na ruku a poté přes ni přejet zlatým prstenem nebo jiným zlatým šperkem. Pokud rtěnka po styku se zlatem zčerná, má prý jít o důkaz, že rtěnka obsahuje olovo.

Pravda je ale taková, že zlato s barvivem rtěnky (ani s obsaženým olovem) nikterak nereaguje. Rtěnka by tedy barvu nezměnila, i kdyby byla olovem napěchovaná k prasknutí. Ten, kdo si tento test se zlatem vymyslel, neměl patrně ani základní povědomí o chemii.

Máme se bát olova ve rtěnkách?


Olovo je toxická látka, která může poškozovat nejen játra a ledviny, ale také červené krvinky nebo nervový systém. U dospělých se vstřebá z trávicího traktu jenom asi 10% olova, ale u dětí nebo u těhotných žen to může být až 40%. Olovo je navíc schopno procházet z krve matky placentou do těla ještě nenarozeného dítěte v děloze a negativně ovlivňovat vývoj jeho mozku.

Za posledních 10 let byla provedena celá řada studií, které opravdu prokázaly, že olovo se ve rtěnkách poměrně běžně vyskytuje. Nemá ale ve rtěnce žádný význam, výrobci ho tam nepřidávají záměrně. Je tedy zřejmě nežádoucí příměsí použitých surovin. Ve většině případů obsah olova ve rtěnkách nepřesahoval limity, které jsou povoleny v některých potravinách.

Americká studie z roku 2013 analyzovala obsah různých těžkých kovů ve rtěnkách užívaných mladými ženami v Kalifornii. Zjistila, že při běžném použití průměrné rtěnky se do těla ženy dostalo asi 20% přijatelné denní dávky olova.

Studie nicméně ukázala, že v některých případech může být překročena přijatelná dávka jiných kovů, kterým se doposud ve rtěnkách nevěnovala pozornost, jako je chrom nebo mangan.

UV filtry nebo konzervanty mohou narušovat hormonální systém


Těžké kovy jako olovo vzbuzují obavy proto, že se do těla mohou dostávat v malých dávkách pravidelně po dlouhou dobu. Mají schopnost dlouhodobě přetrvávat v lidském těle a hromadit se v něm, proto může jejich koncentrace v těle dosáhnout po delší době hladiny, která může zdraví škodit.

Do rtěnek se však na rozdíl od olova záměrně přidávají některé typy chemických látek, které jsou podezřelé z toho, že by mohly narušovat hormonální systém. Mezinárodní sekretariát pro chemické látky (ChemSec) zařadil na seznam přísad, které by pro své nebezpečné vlastnosti měly být co nejdříve nahrazeny, také některé látky používané v určitých rtěnkách.

Za problematické jsou považovány některé UV filtry, které podobně jako v případě opalovacích krémů mají bránit negativnímu působení slunečního záření, např. některé benzofenony (BP-1, BP-2, BP-3), EHMC nebo 4-MBC. Tyto UV filtry mohou napodobovat účinek ženských hormonů estrogenů nebo narušovat funkci mužských hormonů androgenů.


Pravidla pro složení kosmetiky jsou v Evropské unii stanovena směrnicí o kosmetice. Jejich dodržování je pravidelně sledováno hygienickou službou. Rtěnky se spolu s další kosmetikou poměrně často ocitají mezi nebezpečnými výrobky, ale jen výjimečně kvůli obsahu těžkých kovů. Nejčastějším důvodem stahování výrobků z trhu jsou chybějící informace o výrobci, o složení rtěnky, o její době použitelnosti atd.

Druhou problematickou skupinou přísad jsou některé parabeny, které jakožto konzervační činidla zaručují dlouho trvanlivost kosmetiky. Obavy vzbuzuje zejména propylparaben a butylparaben, u kterých byla prokázána schopnost napodobovat chování ženských pohlavních hormonů, tedy estrogenů.

Evropská unie na základě doporučení Vědeckého výboru pro bezpečnost spotřebitele použití některých parabenů zakázala (např. isobutylparaben) a u výše zmíněných dvou snížila maximální povolené koncentrace.

Co můžete dělat vy aneb Rady k nezaplacení
• Před nákupem rtěnky si pročtěte veškeré informace na obalu.
• Pokud na výrobku nebo obalu není uveden výrobce, chemické složení, stanovená doba spotřeby, určitě si ho nekupujte.
• Nekupujte ani nepoužívejte výrobky s prošlou dobou spotřeby, byť by byly nabízeny se slevou.
• Ačkoli mají školačky snahu napodobovat dospělé, rtěnky do rukou dětem nepatří.
• Těhotně a kojící ženy by měly věnovat zvláštní pozornost výběru kosmetiky, včetně rtěnek. Některé chemické látky mohou pronikat placentou do těla vyvíjejícího se plodu nebo do mateřského mléka.
• Používejte kosmetiku s rozumem, méně může být někdy více.

Spustit audio