Škodovácké tramvaje budou jezdit v Polsku

Osm dlouhých nízkopodlažních tramvají v hodnotě půl miliardy korun dodá do Wroclavi plzeňská Škoda Transportation (bývalá Škoda Dopravní technika). Jde o první průnik škodováckých tramvají na polský trh. Díky této zakázce chce firma uspět také ve Varšavě, která má vyhlásit tendr zhruba na 20 vozů ještě letos.

Zásadní byl více než třímiliardový kontrakt pro Prahu, který Škoda získala začátkem loňského roku. Firma tam dodá 20 vozů do konce roku 2007, výroba dalších 40 už není vázána termíny a pražský dopravní podnik ji bude zadávat podle potřeb. Začátkem příštího roku budou hotové první dva prototypy. Škoda Transportation už vyrábí střední část pětičlánkové tramvaje pro Prahu typu 14 T. Právě z tohoto modelu, do jehož vývoje Škodovka vloží zhruba 100 milionů korun, bude vycházet tramvaj do čtvrtého největšího města Polska se 640.000 obyvateli. První dvě tramvaje, které jsou ze 65 procent nízkopodlažní, tam plzeňská firma dodá do 20 měsíců.

Tramvaj Astra

Generální ředitel dceřiné společnosti Škody Holding Tomáš Krsek předpokládá, že MPK Wroclav, která má 400 starých polských tramvají, bude mít zájem o další desítky vozů. V Polsku jezdí tramvaje v 11 městech, montážní závody tam mají koncerny Alstom a Bombardier, které plzeňská firma porazila cenou a technickým řešením.

Wroclavský projekt bude financován ze zdrojů EU. Podle Krska, dostane firma určitý podíl platby předem a doplaceno bude okamžitě po dodání. Škoda Transportation, která nemá problémy se zajištěním výhodných půjček, si pravděpodobně vezme menší úvěr na výrobu vozů.

Tramvaj

Tramvaje tvoří trvale zhruba 30 procent produkce Škody Transportation. Dosud vyrobila přes 50 nízkopodlažních vozů pro ČR a USA a modernizovala shodný počet starých tramvají T 3 z produkce ČKD. Letos ukončí dodávku 15 vozů pro Brno.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio