Školní hry v Braunschweigu a první fotbalový zápas v Německu

25. září 2024

K té nenápadné události došlo před 150 lety, 29. září 1874, na venkovním hřišti starobylého gymnázia Martino-Katharineum v Braunschweigu při hodině tzv. školních her.

Právě v ten den učitel tělocviku August Hermann a jeho přítel, učitel němčiny a klasické filologie a sportovní nadšenec Konrad Koch, hodili mezi studenty kožený míč, který jim z Anglie opatřil jejich známý vojenský lékař Friedrich Reck. Dali studentům pár instrukcí a vypukla hra, která vešla do dějin jako první hraní fotbalu na německé půdě a zásadní krok pro masové rozšíření této hry v kontinentální Evropě.

Sportsmani z braunschweigského gymnázia

Konrad Koch, průkopník fotbalu v Německu

Učitelé Hermann a Koch byli velkými propagátory sportování, a to nejen studující mládeže. Tělesná výchova na školách tehdy představovala prostná cvičení a gymnastiku. Oni však cítili, že je studentům potřeba nabídnout něco atraktivnějšího a zároveň účinnějšího než jen hmitání, úklony a dřepy… Proto na gymnáziu v Braunschweigu zavedli předmět školní hry, kde se žáci pohybovali v rámci různých kolektivních her. Ty měly pozvednout nejen fyzickou kondici, ale i týmového ducha, smysl pro disciplínu a etiku. Nutno říct, že v té době šlo o velice moderní počin. Vždyť například u nás měli tehdy studenti sportování zakázané.

Od svého přítele Friedricha Recka se oba progresivní učitelé dozvěděli, že ve Velké Británii se už nějakou dobu se značným nadšením hraje hra zvaná fotbal. Sehnali si o ní literaturu, něco vyzvěděli od Recka; 29. září, jak už víme, ji vyzkoušeli a pak zařadili do sportovní výuky. To první utkání bylo trochu podobné rugby, protože se smělo hrát i rukama. Učitelé se postupně seznámili s pravidly podrobněji, a už v roce 1875 je Konrad Koch přeložil do němčiny. Jeho překlady fotbalové terminologie se z valné části ve fotbalové němčině používají dodnes. Fotbal se z gymnázia v Braunschweigu postupně šířil po Německu dál.

Titulní strana prvních německých fotbalových pravidel z roku 1875

Jak to sport nakonec vyhrál

Je zajímavé, že do Rakouska-Uherska ho přinesli až na konci 80. let angličtí mladíci, kteří studovali ve Vídni. Také český průkopník fotbalu a dlouhatánské řady dalších sportů Josef Rössler Ořovský přivezl kopanou do Prahy z Anglie. A je také třeba podotknout, že v roce 1874, kdy studenti v Braunschweigu svedli svůj první fotbalový mač, se už fotbal na evropském kontinentu hrál. A sice ve Švýcarsku, v Ženevě, kde ho hráli mezi sebou angličtí studenti.

Josef Rössler-Ořovský

Fotbal to ale tehdy rozhodně neměl snadné. Dlouho se potýkal s posměchem a leckde také se zákazy. V době, kdy bylo třeba vypadat důstojně a elegantně, působili rozjaření hráči fotbalu směšně nebo dokonce obscénně. Konrada Kocha a Augusta Hermanna to ale neodradilo a vzápětí začali propagovat další hry: baseball, pak kolektivní hru určenou pro dívky – korbbal – obdobu basketbalu a později přišli ještě s házenou. Stali se tak součástí tzv. herního hnutí, kterým tehdy žila také Velká Británie a USA. V jeho rámci vydalo v 80. letech 19. století pruské ministerstvo školství výnos, který podněcoval obce k budování veřejných sportovních hřišť. Sport to zkrátka nakonec vyhrál. Po Konradu Kochovi je v Braunschweigu pojmenovaný stadion a v roce 2011 o něm dokonce natočili film, kde hlavní roli hrála hvězda evropského filmu Daniel Brühl.

autoři: Veronika Kindlová , frv
Spustit audio

Související