Školní jídelna v Plzni na náměstí Míru je Jídelnou snů

12. prosinec 2015

Prestižní ocenění Jídelna snů získala jako jedna ze tří v celé České republice i školní jídelna z Plzně. Hodnotila se kvalita surovin, čistota a také jakým způsobem se vaří.

Naobědvat se v jídelně snů ale nemůže každý. Mezinárodní hnutí Slow Food totiž uděluje tohle prestižní ocenění jen školním jídelnám. V České republice zatím vybralo tři. Po dvou pražských se znakem Jídelna snů může pochlubit i ta na plzeňském náměstí Míru.

„My jsme tu cestu nastolili zhruba před těmi pěti až sedmi roky, kdy jsme začali vařit z lokálních zdrojů potravin a začali jsme nějakým způsobem pracovat s dětmi. Já jsem si udělala svůj vlastní projekt, protože jsem věděla, že jediná cesta, jak naučit děti zpátky jíst, je věnovat se těm dětem," uvedla ředitelka oceněné jídelny Olga Süssová.

Pro školáky tato jídelna jídlo připravuje už 30 let a ředitelka ji bere prakticky jako své dítě. Ocenění Jídelna snů ale podle ní nebylo až tak složité získat. Osmdesát procent požadavků totiž splnila už během první návštěvy zástupců z hnutí Slow Food.

„Prošli náš provoz a zjistilo se, jakým způsobem se vaří, jaké suroviny se používají, jaké dodavatele máme. Při tom auditu hlavně sklady potravin, čistotě, nenacházeli zásadní problémy, spíš to byly jenom takové kosmetické úpravy a doplňky," popsala Olga Süssová.

Děti bojují hlavně s čerstvou zeleninou

Srdcem každé nejen školní jídelny je šéfkuchař. Na plzeňském náměstí má vše pod kontrolou Miloslav Slavík. Kdysi pracoval ve vybraných restauracích a hotelech. Teď ovšem nedá dopustit na vaření pro malé školáky.

„Já jsem se rozhodl do školní jídelny jít, protože jsem zjistil, že převychovávat dospělé lidi nemá cenu. Musí se začít odmala a je to specifické v tom, že máte okamžitý názor na to, jestli to těm lidem chutná nebo ne. Malé dítě to neřeší, to vám to řekne na plná ústa okamžitě," vysvětlil svou motivaci Miloslav Slavík.

Naučit děti jíst zdravě ale není vždy jednoduché. Mnohdy totiž nejsou zvyklé na zeleninu nebo například luštěniny. Právě to jsou ale hlavní součásti pokrmů připravovaných v plzeňské Jídelně snů.

„Čerstvá zelenina, saláty, s tím taky trošku bojujeme. S ovocem nemáme problém, mléčné výrobky už jsme je naučili, čerstvé čaje si děláme, bylinkové - s tím už jsme se jakžtakž sžili, ale bude to běh na delší trať," přiznal šéfkuchař Slavík.

Podle něj jsou děti navyklé na klasická česká jídla, která ale vždy nepatří k těm nejzdravějším. Postupně si ale začínají zvykat i na jinou kuchyni.

„Vedou omáčky, už si zvykáme na ryby, zvykáme si na luštěniny formou zapečení, zvykáme si na italské těstoviny poctivé, italské noky. Stále vede svíčková, rajská, je to klasické české jídlo jako zelí, knedlík, guláš," uvedl Miloslav Slavík.

Vedení Jídelny snů na plzeňském náměstí Míru je přesvědčeno, že děti si na jiný typ stravy musí zvykat pomalu a nechává jim na to dost prostoru. Počítá se ale s tím, že během dvou až tří let by už měla být zdravá strava pro děti naprostou samozřejmostí.

autoři: Směna ČRo Plzeň , jnm
Spustit audio